Nieuws

Ondertekening convenant en lancering WeHelpen.nl



IMG_0007.JPG

Op donderdag is het convenant tot samenwerking in de coöperatie WeHelpen ondertekent door de gemeente Veendam en Pekela, en door veertien partners. De ondertekening vond plaats in vanBeresteyn, waar wethouder Jaap Velema een inleidende toespraak  hield. Directeur Coen Versteeg van WeHelpen gaf een uiteenzetting over de coöperatie. Katy van Hasselt van het UMCG vertelde wat de rol van het UMCG zal zijn.

Ook is tijdens de bijeenkomst de website www.wehelpen.nl/veendam gelanceerd. Vanuit de gemeente Veendam heeftwethouder Jaap Velema het convenant ondertekend, en voor de gemeente Pekela wethouder Hennie Hemmes.

Voor het tekenen van de samenwerking werd in een toneelstuk een praktijkvoorbeeld gegeven van iemand die in een rolstoel zit, eenzaam is en iemand zoekt om mee te kunnen dammen.

IMG_0009.JPG

Platvorm
WeHelpen is een online platform voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van vrijwilligers. De werking is vergelijkbaar met Marktplaats, mensen die hulp zoeken en mensen die hulp aanbieden kunnen elkaar online vinden. Het platform is bij uitstek goed te gebruiken bij de gemeentelijke doelstellingen in het sociale domein: Iedereen doet mee.

IMG_0020.JPG

WeHelpen is er om mensen die eenzaam zijn te helpen andere mensen te leren kennen. Zo is de website een platvorm om mensen met elkaar in contact te brengen, en voor het samen dingen te kunnen ondernemen. Uit onderzoek blijkt dat uit contacten die op die manier ontstaan er 30 procent elkaar ook steeds gaan zien. Er worden verbindingen aangegaan. Dat helpt tegen eenzaamheid. En het helpt om de mantelzorger te ontlasten. Ook daar is het platvorm voor bedoeld, zodat mantelzorgers wat meer tijd voor zichzelf kunnen hebben.

IMG_0024.JPG

Hulpmiddel
Voor organisaties als Humanitas is WeHelpen een extra middel om nieuwe vrijwilligers te gaan werven, en om op deze manier mensen aan elkaar te kunnen koppelen. Het nieuwe platvorm moet een vliegwiel gaan worden. De club die dit heeft georganiseerd gaat ook nadenken hoe inwoners erbij te betrekken. Naast het ontlasten van mantelzorgers wordt tegelijk ook wat extra toegevoegd aan de professional, omdat zijn of haar tijd voor activiteiten beperkt is.

IMG_0030.JPG

Ondertekening convenant
Bij de ondertekening van het convenant op 29 september waren de volgende partners aanwezig: de gemeenten Pekela en Veendam, welzijnsorganisaties de Badde en Compaen, zorggroep Meander en Oosterlengte, TSN, Bibliotheek Pekela en Veendam, de Prins, NOVO, vereniging Humanitas, Humanitas DMH, Vrijwillige Hulpdienst Veendam/Wildervank en St. Franciscus. De 14 organisaties hebben afgesproken om hun medewerkers met WeHelpen te leren werken, en om het online platvorm voor hun eigen cliënten in te gaan zetten.

WeHelpen.nl is een landelijk initiatief, waarbij het de bedoeling is dat zoveel mogelijk gemeenten mee gaan doen.

Fotoalbum: