Overslaan en naar de inhoud gaan

De Rheder Markt: Twee dagen authentieke gezelligheid
en feest op z’n Duits

Door Eindredactie op woensdag, 31 augustus, 2016 - 06:29

160824 - Rheder Markt-2.jpg

Grootste paardenmarkt van Noord-Duitsland met bijna 800 jaar historie op 18 en 19 september

RHEDE (D) - De Rheder Markt biedt twee dagen lang volop vermaak voor het hele gezin. Op zondag 18 en maandag 19 september is er de grootste paardenmarkt van Noord-Duitsland, omlijst met jaarmarkt, vele muzikale optredens, diverse gratis kinderactiviteiten, sport, spel, gezelligheid in Kneipen en Gästhauser en nog veel meer.

Adrillen en de Zuidlaardermarkt, het zijn enkele van de Nederlandse equivalenten van de Rheder Markt. De omvang van het feest een paar kilometer over de grens bij Bellingwolde mag dan wat bescheidener zijn, qua authenticiteit en historisch belang steekt de Rhedermarkt de volksfestijnen in Winschoten en Zuidlaren zeker naar de kroon.

Vechtpartijen
Een van de oudste berichten over de Rheder Markt stamt uit 1231 en betreft een bloedige vechtpartij tussen Emslanders en Ostfriesen tijdens het volksfeest. “Zo ging dat nog in die tijd, geen feest was compleet zonder een stevig robbetje vechten”, vertelt Bürgermeister Gerhard Conens van Gemeinde Rhede. En glimlachend: “Maar dat doen we tegenwoordig niet meer hoor.’’ De markt ontstond aan de Ems op de plaats waar zeeschepen niet verder konden. Rhede was een handelsstad van betekenis, waar op de jaarmarkt volop handel was in paarden en graan. De gewichten voor de waag werden er zelfs geijkt.

160824 - Rheder Markt.jpg

Paardenmarkt
Het paard werd de afgelopen eeuw van werkdier tot luxe dier en de paardenhandel slonk. Ook op de Rhedermarkt. In 2010 was er nauwelijks meer een dier te bekennen en Bürgermeister Conens vond dat het anders moest. Hij zette er met enthousiaste burgers van Rhede de schouders eronder en een jaar later stonden er weer honderd dieren. De groei zit er in, vorig jaar telde de markt zo’n 240 paarden en vele andere dieren zoals koeien, schapen en kleindieren. Conens: “Het gaat om de markt nog echt om de handel, er komen vele geïnteresseerden met lege trailers naar de markt om dieren te kopen.”

Zondag 18 september
Het Rheder Markt weekend begint op zondagochtend met een Katholieke kerkdienst. Aansluitend is er jaarmarkt met potten- en pannenmarkt, waar enkele tientallen standhouders hun waar aan de markt brengen. Spectaculair deze dag is de Emsland Speed Rodeo Cup, waarbij ervaren ruiters en amazones met elkaar de uitdaging aangaan op een rodeo-parcours. Van 11.30 tot 12.30 zijn diverse kinderactiviteiten – zoals ponyrijden, autoscooters en kindercaroussels - gratis dankzij de plaatselijke middenstand. Ook kameelrijden is van 16.30 tot 17.00 uur gratis voor kinderen, evenals het mini-graafmachinepark. Er zijn diverse omlijstende activiteiten zoals de tiende Rheder Markt loop, wedstrijd en trimloop voor volwassenen (10 km.), jongeren en kinderen. Er is Bull Riding op een elektrische stier, gratis voor iedereen. Aan het begin van de avond nemen teams van de vier grote Rheder aannemersbedrijven het tegen elkaar op. In horecagelegenheden is het gezinsmiddag  en fanfare en malletband Weener luistert de feestvreugde extra op. Het feest gaat door tot in de avonduren.

Maandag 19 september
Op maandag is het vroeg uit de veren want al om 7.00 uur begint de grote paarden-, vee- en kleindierenmarkt. “De veemarkt staat onder strikt toezicht van het Landkreis en een dierenarts die diereninsecties uitvoeren om te garanderen dat er op de Rheder Markt enkel goed verzorgde en gezonde dieren aangeboden worden. Iedereen kan ontbijten op de Rheder Markt, om 8.00 uur wordt er een vat gratis bier aangeslagen en om 10.00 uur vindt er een grote verloting plaats met een tiental grote prijzen. Stadsomroeper Geert Veen uit Winschoten neemt de bel ter hand om iedereen op te roepen naar de markt te gaan. De inzet van de Nederlander hiervoor tekent de nauwe betrekkingen in de grensregio.  Ook is er deze dag weer jaarmarkt met om 10.30 uur een wedstrijd kameelrijden voor prominente ruiters en amazones, waaronder de bekende Olympisch kampioen en wereldkampioen Dirk Hafemeister.

Prachtig evenement
Bürgermeister Conens is actief betrokken bij de organisatie van de Rheder Markt: “Het is een prachtig evenement en het feest wordt elk jaar wat groter . Het is een authentiek feest voor een grote regio met heerlijk eten, drinken en gezelligheid. En daar houden jullie Nederlanders ook wel van, weet ik.”