Overslaan en naar de inhoud gaan

Update video openingstoespraken
Pand van Uitdeelpunt door Lucas en Gea officieel geopend

Door Henk Drenth op dinsdag, 2 augustus, 2016 - 11:02

IMG_0060.JPG

OPEN - Maandagmiddag was het eindelijk zover, om twee uur werd het felbegeerde pand van het Uitdeelpunt geopend. Door niemand minder dan Lucas en Gea. Voor Jannie Orsel was het een enorme ontlading van spanning over de afgelopen 4 jaar dat ze ermee bezig is geweest. Zij hield ook een toespraak, en normaal heeft ze haar woordje wel klaar. Maar gistermiddag was Jannie er even helemaal stil van, ze was zichtbaar aangedaan. Maar met een arm om de schouder van Gea Hulshof ging het uiteindelijk toch goed. Lucas hield ook een toespraak, hij vertelde het een emotioneel moment te vinden omdat er zoveel meer gebeurd dan in een gemiddelde kringloopwinkel. Gea knipte het lint door.

IMG_0066.JPG

Na de opening werd er getoast. En waren er lekkere hapjes. Het was gezellig druk, en eenenveertig smakelijke gehaktballen hebben de weg gevonden naar de liefhebbers.

 

De winkel was al vanaf 4 juli open, en dat was vanzelf al door de mensen opgemerkt. Buurtbewoonster Aaltje was de allereerste bezoekster. En ook tijdens de opening was ze er. Eigenlijk was ze een soort eregast. Elke dag komt ze een kopje thee drinken, en verhalen vertellen over vroeger. Vandaag is ze 76 jaar geworden, en dat gaat niet onopgemerkt voorbij.

IMG_0077.JPG

In de kringloopwinkel liggen de prijzen laag. De winst van de verkoop komt, na aftrek van betalingen aan vaste lasten, ten goede van het Uitdeelpunt. Het bedrag wordt op de site bekend gemaakt, en de 3600 leden mogen meebeslissen waar het aan besteed gaat worden. In meerderheid was men voor het idee om voor de kerstperiode te gaan sparen, om er leuke dingen mee te kunnen doen. Vanuit het idee om er voor elkaar te zijn, en het opkomen voor elkaar. De politiek springt onvoldoende in de noden, “en moeten we voor elkaar opkomen”. Dat vindt Jannie heel belangrijk. Ze had inmiddels haar mondje weer klaar als vanouds. Den Haag wil zelf zoveel mogelijk burgerparticipatie, maar over de uitvoering heeft ze andere ideeën. “Achter zo’n bureau weten ze ook niet hoe het bij de basis werkt”.

IMG_0113.JPG

De verkoop van spullen in de winkel staat verder buiten de site van Uitdeelpunt Eerste Hulp. Naast het verstrekken van levensmiddelen worden, net als voorheen, ook goederen beschikbaar gesteld aan hulpvragers die het dringend nodig hebben. Voor het leeghalen van woningen worden enkel de kosten gevraagd van wegbrengen van onbruikbare spullen naar de stort. Jannie hoopt op zoveel mogelijk mooie en goed bruikbare spulletjes.  

De kringloopwinkel wordt iedere dag door drie beheerders bemenst.