Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam ziet geen brood in zaterdagmarkt

Door op donderdag, 16 september, 2004 - 00:00

Jan Niemeijer 
 
veendam - De raadsleden Wim Niemeijer (VVD) en Bram Schmaal (Gemeentebelangen) lijken een blauwtje te lopen met hun plan voor een zaterdagse warenmarkt in Veendam. B en W zien er geen brood in en vinden het belangrijker om de bestaande markt op maandag en donderdag een oppepper te geven.

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) heeft ook de nodige bedenkingen, terwijl de kooplieden zelf een zaterdagse markt volstrekt niet zien zitten. Met een markt op zaterdag zou Veendam, aldus economisch ambtenaar Marcel Blekkenvorst, aanlopen tegen concurrentie van Hoogezand, Stadskanaal, Winschoten, Assen en Groningen. Hij vreest bovendien dat het 'moeilijk zo niet onmogelijk' zal zijn om geschikte kooplieden aan te trekken. Blekkenvorst wijst er ook nog op, dat de kosten voor het opruimen van het afval en de rommel op zaterdag veel hoger zullen uitvallen.

De winkeliers in Veendam en ook de talrijke bezoekers, die Niemeijer en Schmaal tijdens een straatenquête aanspraken, waren overigens voor een zaterdagse markt. Zij vinden het belangrijk dat er rond het weekeinde wat meer sfeer in de Parkstad komt. De raadsleden lijken met hun actie toch nog een succesje in de wacht te slepen. De gemeente wil in elk geval de bestaande warenmarkten een plaatsje geven op het nieuwe museumplein.

De langzaam wegkwijnende maandagmarkt, jarenlang een fenomeen in Oost-Groningen en met name toen de markt in de Sorghvliethal werd gehouden, wordt door de gemeente onder de armen genomen. Het plan is nieuwe kooplieden aan te trekken. De markt slonk, vooral door de (tijdelijke) verplaatsing naar het Promenadeplein, van 30 naar 13 kramen. De donderdagse markt die slechts vijf kramen telt, moet naar de mening van B en W eveneens een oppepper krijgen. 

Van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel heeft de gemeente nog meer suggesties gekregen om toch nog wat meer leven in de brouwerij te brengen. Zo wordt voorgesteld om themamarkten te houden, regelmatig vrijmarkten te organiseren en ook rond de kerstdagen een speciale markt op poten te zetten. 

Verkeerde adres

Met de klacht van beide raadsleden dat de middenstand de handen niet ineen weet te slaan, zijn Niemeijer en Schmaal volgens B en W bij de gemeente Veendam aan het verkeerde adres. "Initiatieven voor trekkende en sfeerverhogende evenementen en festiviteiten dienen vanuit de bevolking en de ondernemers te komen. De gemeente kan niet en moet niet de organisator van vermakelijk heden worden," menen ze. Wel zien ze voor de gemeente een rol weggelegd bij het scheppen van voorwaarden en meer overleg met winkeliers en horeca