Overslaan en naar de inhoud gaan

Gronings schrijftalent gezocht

Door op zondag, 14 januari, 2007 - 10:45
In samenwerking met de Stichting Grunneger Toal en het Huis van de Groninger Cultuur organiseren de Groninger bibliotheken voor de eerste keer een 'pervinzioale schriefwedstried'. Iedereen vanaf 8 jaar kan meedoen aan deze schrijfwedstrijd in de Groninger taal. Gedichten, verhalen, toneelstukken en liedjes. Alles mag, zolang het maar in de streektaal is.

Activiteiten
Het doel van de wedstrijd is om het actief gebruik van de Groninger taal te stimuleren en te promoten. Het initiatief is een aantal jaren geleden ontstaan bij enkele Groninger gemeenten. Om er een provinciebrede activiteit van te maken en om meer deelnemers te trekken, zijn de bibliotheken ingeschakeld. Dit voorjaar is er in de bibliotheken dan ook van alles te doen rondom de Groninger taal. In een aantal vestigingen worden er workshops Gronings gegeven. Belangstellenden kunnen daar de grondbeginselen van het Gronings onder de knie krijgen.

Provinciale finale
Tot 1 april zijn er lokale voorrondes van de schriefwedstried. De winnaars hiervan gaan door naar de provinciale finale. De feestelijke prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaar vindt half juni plaats in het provinciehuis in de stad Groningen. Bijdragen kunnen worden ingeleverd tot 1 april in de bibliotheken in de provincie Groningen. Digitaal inleveren kan het ook, via www.mijneigenbibliotheek.nl. Hier zijn ook de wedstrijdvoorwaarden te vinden. In een paar gemeenten wordt deze wedstrijd op een andere manier georganiseerd. Dit geldt voor de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Delfzijl, Bedum, Ten Boer, Loppersum, Appingedam en Winschoten. Hier wordt de wedstrijd in de meeste gevallen door de gemeente zelf georganiseerd. De deelnemers van deze wedstrijden dingen wel mee naar een plek in de provinciale finale.

Finale van Menterwolde, Pekela en Veendam De finale van de deelnemers en de prijsuitreiking voor de winnaars uit het bibliotheekcluster Menterwolde-Pekela-Veendam vindt plaats op donderdag 10 mei in het theater van het Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam en begint om 19.30 uur.