Overslaan en naar de inhoud gaan

Tram van Grote Markt naar Veendam

Door op donderdag, 11 januari, 2007 - 16:21

Groningen - De stad Groningen krijgt een tram die ook over bestaand spoor kan rijden. Zo krijgt in eerste instantie Veendam een rechtstreekse tramverbinding met de Grote Markt.

De tram rijdt later ook door naar Assen en andere plaatsen. B en W van Groningen besloten gisteren definitief aan de gang te gaan met het tramplan, dat in totaal tegen de 1,5 miljard euro kost.

Volgens verkeerswethouder Karin Dekker (GroenLinks) heeft de regio een tram nodig omdat het steeds drukker wordt en heeft een tram positieve effecten op de stad.

De regio Groningen Assen, waarin twaalf gemeenten en de provincies Groningen en Drenthe samenwerken, richt voor de aanleg een extern projectbureau op.

De eerste tramlijn (150 miljoen euro) loopt van het Hoofdstation naar Zernike, via de Grote Markt en station Groningen Noord. De route moet eind dit jaar bekend zijn. Het definitieve besluit volgt binnen twee jaar.

Voor het uitwerken van de eerste plannen vragen B en W deze maand 3 miljoen euro aan de gemeenteraad. De Zernikelijn kan in 2014 klaar zijn. Het totale plan beloopt tientallen jaren. Voor de startnotitie is gebruik gemaakt van een brochure van Rob van der Bijl.