Nieuws

Jan Starke van Huis voor de Kunst
Veendammer van het Jaar 2015IMG_4314.JPG

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam is de  ‘Veendammer van het Jaar 2015’ bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Ankie Beenen, is dit jaar gevallen op Jan Starke.

Huis voor de Kunst
Onze Veendammer van het Jaar 2015 is iemand die op een bijzondere wijze heeft gezorgd voor een mooi stukje promotie voor Veendam, Groningen en het Noorden. Vanaf zijn twintigste verzamelde hij werken van uiteenlopende schilders. Door de jaren heen ontstond er een grote collectie aan schilderijen en beelden. Die groeiende collectie maakte dat hij veel werken op zolder neer moest zetten en dat was hem een doorn in het oog. Hij verzamelde een aantal specialisten om zich heen en ontwikkelde een plan om een speciaal huis voor zijn kunstverzameling te bouwen. Zo ontstond Het Huis van de Kunst aan de Stationsstraat.

Het Huis voor de Kunst had vorig jaar acht afleveringen lang een prominente plek in het RTL4 programma ‘Life is beautiful’. Per keer werden kunstenaars uit het Noorden belicht in hun eigen atelier. Huis voor de Kunst geniet inmiddels regionaal, nationaal en internationale bekendheid.

Ook wil Jan Starke zijn passie voor schilderijen en beelden graag met anderen delen, aan een breed publiek tonen en ontmoetingen arrangeren tussen bijvoorbeeld kunst, cabaret en muziek. Dit kan variëren van een individuele liefhebber, verzamelaar of poten­tiële koper tot een bedrijf, organisatie of een schoolklas. Ook biedt het huis voor de kunst kansen voor aanstormend talent uit de regio. Daarnaast organiseert hij samen met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest kamermuziekconcerten.

Jan Starke heeft zich op verschillende gebieden verdienstelijk gemaakt voor de Veendammer Samenleving en daarvoor aanzien en bekendheid geniet. De jury was onder de indruk en heeft daarom de eretitel ‘Veendammer van het Jaar 2015’ uitgereikt aan Jan Starke.

Fotoalbum: