Regio

Inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten gaat officieel open



GRONINGEN – Hamelhuys in Groningen opent op 10 oktober officieel haar deuren. Vanaf 14:30 uur vindt de feestelijke opening plaats van het inloophuis voor (ex-)kankerpatienten en hun naasten in de Indische Buurt. Iedereen is van harte welkom om dit officiële moment bij te wonen. De openingshandeling vindt plaats door Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen. Nederland telt ruim 80 van dergelijke inloophuizen. In de stad ontbrak zo'n inloophuis. Met de opening van het Hamelhuys brengt Josje Hamel hier verandering in.

Opening
Het idee om een inloophuis in Groningen op te richten ontstond in februari van dit jaar. Zeven maanden later kunnen (ex-)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden al terecht in het inloophuis. Met behulp van vele vrijwilligers is dit tot stand gekomen. Vanaf dinsdag tot en met vrijdag kan iedereen, die geconfronteerd is met kanker, binnenlopen voor een gesprek, ontspanning of advies. Ook op woensdagavond is het Hamelhuys geopend. Er zijn gastvrouwen en -heren om de bezoekers te ontvangen met koffie of thee. Zijn geven informatie over alle activiteiten en bieden een luisterend oor.

Josje Hamel
Josje Hamel (49) kreeg eind 2010 kanker. Op dat moment werkte Hamel als lerarenopleider aan de Universiteit van Groningen. Gelukkig was de behandeling bij haar succesvol en is de kanker weg. Wel hield ze ernstige en blijvende lichamelijke klachten, die ertoe leidden dat ze in 2012 definitief volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Door haar vrijwilligerswerk bij de Leven met Kanker beweging kwam ze op het pad van de inloophuizen. Zij zag en voelde persoonlijk het gemis van zo’n inloophuis in Groningen. Zij heeft haar proces van ziek worden, herstellen en opnieuw zin geven aan haar leven vaak als mooi, maar ook als eenzaam ervaren: “Je werkt niet meer, je wereld wordt kleiner. Je bent moe, maar je wilt je familie daar niet steeds mee lastig vallen. Een inloophuis waar je nieuwe mensen ontmoet, gevoelens en ervaringen kan delen, ideeën voor nieuwe activiteiten kan opdoen had ik heel erg fijn gevonden.”

Hamelhuys
Stichting Hamelhuys is een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Zij kunnen in het Hamelhuys samenkomen in een ontspannen sfeer. Het maakt niet uit in welk stadium van het ziekteproces bezoekers zich bevinden, ook naasten en nabestaanden zijn welkom. Vrijwillige gastvrouwen/gastheren ontvangen de gasten, bieden een luisterend oor en geven informatie over activiteiten. De opening vindt plaats op 10 oktober van 14:30 uur tot 17:00 uur aan de Paramaribostraat 33 te Groningen.

Meer informatie vindt u op www.hamelhuys.nl