Overslaan en naar de inhoud gaan

Update video
Streektoalmanifestatie met Groningse artiesten
in leegstaande panden druk bezocht

Door Henk Drenth op zaterdag, 26 september, 2015 - 22:03

Gronings en Paradijsvogels - Zaterdag 26 september organiseerde Stichting Bogdike het Actemium streektoalmanifestatie met een keur aan Groningstalige artiesten. Nog steeds staan er in het centrum panden leeg. Om deze toch een tijdelijke functie te geven, en zo onder de aandacht te brengen, was in 5 leegstaande panden een podium ingericht. En konden ze voor het derde jaar op rij worden gevuld met bekende Groningstalige muzikanten, verhalenvertellers en dichters.

IMG_5331.JPG

Voor ieder leegstaand pand had Bogdike een cultureel programma gemaakt. Om dit culturele programma mee te maken kon men van pand naar pand lopen. Aan de hand van een programma met een keur van maar liefst 24 artiesten was zijn of haar favoriete artiest te kiezen.

IMG_5367.JPG

De Foyer van vanBeresteyn had men ook opgenomen in het schema. In een van de panden was ooit de Free Record Shop gehuisvest, een voormalig muziektempel. Zaterdag was het pand het domein van echte artiesten.

IMG_5882.JPG

De voormalige bibliotheek heeft sinds 20 juli een nieuwe bestemming. Men hoopt dat ook de andere leegstaande panden een nieuwe bestemming zullen krijgen. Anderen hopen misschien stilletjes dat de panden nog wel even beschikbaar zullen blijven voor dit mooie gratis toegankelijk gebeuren. Waar de artiesten heel dicht in contact staat met hun publiek, en vice versa. Er was direct contact, en het was een heerlijke middag vol gevuld met streektaal in muziek, verhalen en gedichten. En het Gronings van Tineke Rouw met door haar buikdansgroep Vasara in een Oosterse omlijsting.

IMG_5199.JPG

Aan het programma hebben onder anderen meegewerkt: Bert Hadders, Marten Grupstra, Willem Haandrikman, Veendam, Hubert Klaver, Erwin de Vries, Martin Korthuis, Rob Rosendahl, Suze Sanders, Rieks Folgerts, Erik Hulsegge, Henk Puister, Harry Niehof, Edwin Jongedijk, Jan Henk de Groot, Joyce Bodewes, Harm Tabak, Tineke Rouw en haar buikdansgroep Vasara, Stroatklinkers, Roelof van der Velde, Tonko Ufkes, Alex Staal en Laurens Schreuder, en Jan Bos.