Regio

Drie Slochter vrouwen in actie voor Biblionef Ghana
Schoolbibliotheken: bron van ontwikkeling



20150611_Ans_Feikje_en_Wia.jpg

GHANA - Op 9 juli vertrekt Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden in zeven gemeenten in Noord Oost Groningen) bijna drie weken naar Ghana om Biblionef Ghana te adviseren op het gebied van leesbevordering en te helpen bij de organisatie van het eerste Readingfestival in Ghana. Ans Ruiter leerkracht bij de Vuurvlinder in Appingedam en Feikje Geertsma werkzaam bij De Zijlen zullen Wia vergezellen. Wia is al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland en Biblionef Ghana aan de slag geweest.  Ze heeft in 2011 en 2014 zes schoolbibliotheken opgezet in Adawso, Okorase en de Voltaregio (Ghana) en in 2012 een schoolbibliotheek in Kenia.

Wat  doet Biblionef?
Biblionef Nederland en Biblionef Ghana maken deel uit van een internationaal netwerk van onafhankelijk opererende organisaties met dezelfde naam en doelstelling. Er zijn Biblionef organisaties in België, Frankrijk, Suriname, Zuid Afrika, Ghana en Nederland: de Nederlandse organisatie bestaat sinds 1991. Vanuit kinderboekendepots van de verschillende Biblionef organisaties worden vele partijen kinderboeken verzonden naar scholen en kindertehuizen wereldwijd.

Second Lady van Ghana bezoekt Readingfestival 
De vertegenwoordiger van Biblionef in Ghana is Patricia Arthur. We gaan samen met Patricia het eerste Readingfestival in Ghana verzorgen voor 72 leerlingen van 18 scholen die samenwerken met Biblionef Ghana. De Second Lady Mrs. Matilda Amissah-Arthur komt het Readingfestival bezoeken. Ze is ook bibliothecaresse en promoot vanuit haar functie dat kinderen meer gaan lezen en dat ze allemaal naar school gaan.

Wat gaan wij nog meer doen in Ghana?
Daarnaast gaan we een aantal scholen bezoeken in Accra, Adawso, Okorase en de Volta regio om daar advies te geven rondom leesbevordering, de schoolbibliotheek en het opzetten van leesclubs. Het mooie van de samenwerking met Biblionef Ghana is dat de projecten die we daar opzetten door de plaatselijke bevolking goed opgepakt en gecontinueerd worden.

Wat betekenen boeken voor kinderen in Ghana?
Te veel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Maar om met plezier te leren lezen, hebben kinderen meer nodig dan dat. Biblionef stelt nieuwe, mooie en spannende kinderboeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige lees- en ontwikkelingsprojecten. Ook worden braille- en grote letterkinderboeken verstrekt aan visueel gehandicapte kinderen.

Leren lezen is een recht
Met haar activiteiten speelt Biblionef in op het VN kinderrechtenverdrag, dat stelt dat landen de vervaardiging en verspreiding van kinderboeken dienen aan te moedigen. Ook passen de activiteiten in belangrijke mate bij het tweede millenniumdoel “Elk kind naar school”, omdat alle scholen goede leermiddelen nodig hebben. Het plezier van lezen bevordert de geletterdheid en stelt kinderen in staat een solide basis te leggen van kennis en bewustzijn. Immers “Van lezen ga je groeien!”. En kinderboeken openen hun wereld.

Kunnen we op je rekenen?
Biblionef is volledig afhankelijk van giften, donaties en sponsoring door bedrijven, fondsen, scholen en particulieren. We willen ons tot 9 juli 2015 inzetten om
€ 7500,00 bij elkaar te krijgen. Natuurlijk betalen we onze eigen reis- en verblijfkosten zelf . Met al het geld van de sponsoring gaan we boeken kopen in Ghana. Vervolgens overhandigen we deze boeken aan de scholen en schoolbibliotheken die wij bezoeken. We kopen de boeken in Ghana zelf, omdat deze  beter aansluiten bij de cultuur van Ghana.

Kijk voor meer informatie kijk op: http://wiaenjannekenaarghana.blogspot.nl/

Wil je ons initiatief financieel ondersteunen?
Stort je bijdrage op: Rabobank IBAN NL77RABO 0322722810 o.v.v. Biblionefproject Ghana t.n.v. W.C.J. Huisman-Smeenk