Sport, Regio

Twee Groninger Scheidsrechtersverenigingen gaan fuseren



Scheidsrechtersvereniging_Veendam_01.gif

FUSIE - De scheidsrechtersverenigingen Oost Groningen en Veendam en Omstreken gaan fuseren. Na bijna twee jaar van voorbereiding hebben de leden van beide verenigingen op maandag 11 mei 2015 op hun wederzijdse ledenvergadering in meerderheid gestemd voor het samensmelten van beide verenigingen per 1 januari 2016. De aanbevelingen van de fusiecommissie houden formeel in dat de leden Oost Groningen zich gaan aansluiten bij “Veendam en Omstreken” terwijl de naam “Veendam en Omstreken” zal worden geschrapt. De leden van de toekomstige vereniging zullen worden gevraagd een nieuwe naam te bedenken voor deze nieuwe scheidsrechtersvereniging, ressorterend onder de vlag van de COVS (Centrale organisatie van voetbalscheidsrechters).

Jarenlang rustte er een taboe op het woord fusie bij beide scheidsrechtersverenigingen. Er zat wat oud zeer en beide verenigingen konden zich goed op de been houden. Wel wordt er al jaren gezamenlijk in Wildervank getraind en worden bijeenkomsten met gastsprekers gezamenlijk georganiseerd, afwisselend in Oude Pekela en Wildervank. In de zomer van 2013 vond Piet Plant, de toenmalige voorzitter van Oost Groningen, de tijd gekomen om te gaan praten met het bestuur van Veendam en Omstreken. Hij was inmiddels 80 jaar geworden en zou in maart 2014 aftreden als voorzitter. Een geschikte opvolger was er niet. Bovendien zou hun onderkomen “De Snikke” in Oude Pekela worden gesloopt. Omdat Veendam en Omstreken in behoorlijk tempo haar ledental zag dalen, werd op deze toenadering ingegaan.

Op 4 september 2013 vond de gedenkwaardige eerste fusievergadering plaats tussen beide besturen in “De Neutrale Hoek”op het sportcomplex in Wildervank. In goede harmonie volgden nog een aantal bijeenkomsten, resulterend in de samenstelling van een fusiecommissie van vijf personen. Aan de hand van een GAP- analyse kwam deze commissie al na drie vergaderingen met een verslag richting beide besturen, alsmede met een aantal aanbevelingen. Dit verslag plus aanbevelingen werd door beide besturen unaniem aanvaard en op 20 april 2015 voorgelegd aan de wederzijdse leden. Omdat op beide bijzondere ledenvergaderingen niet het vereiste aantal stemgerechtigde aantal leden aanwezig was, werd op 11 mei 2015 een tweede vergadering uitgeroepen. Ongeacht de opkomst kon er toen wel worden gestemd. Met slechts één stem tegen bij Veendam en Omstreken was het bijna een unaniem besluit om samen verder te gaan. Binnenkort zal een tweede commissie worden samengesteld om alle formaliteiten te verrichten die nodig zijn beide scheidsrechtersverenigingen samen te smelten.