Nieuws

Grote Kerk Veendam open tijdens kerstmarkt20141219_Grote_Kerk_024.JPG

CENTRUM - Voor het eerst zal tijdens de kerstmarkt in Veendam de Grote Kerk geopend zijn voor publiek. Zowel op zaterdag- als op zondagmiddag (20 en 21 dec.) zijn bezoekers welkom tussen één en vijf uur om een kijkje te nemen in dit 17e-eeuwse monument. Een belangrijke reden om de kerk open te stellen is dat er in al het commerciële ‘geweld’ rond Kerst toch ook behoefte kan zijn even een plek van stilte en rust op te zoeken, los van of je gelooft in God, in ‘iets’ of een eeuwige twijfelaar bent.

Wie wil, kan even rustig zitten en genieten van de sfeer in de kerk en van de versierde kerstboom.

Iets ingetogener is het speciale adventsbloemstuk. Dit jaar staat dat in het teken van ‘verlangen naar’. Een gelijkzijdige driehoek vormt de basis van de schikking die in vier adventsweken opgebouwd wordt: verlangen naar toekomst, bloei, vervulling en overgave, tot de schikking met Kerst het vervulde verlangen symboliseert. De drie zijden van de driehoek staan voor ‘geloof, hoop en liefde’. De kleuren paars en roze van de gebruikte doeken staan voor de ingetogenheid van advent en voor het licht van Kerst dat al doorschemert.

Er is gelegenheid in de stiltehoek een kaarsje aan te steken, en er zijn vrijwilligers als u een vraag heeft, bv. over het gebouw, of even een praatje wilt maken.

De kerk wordt nog elke zondagmorgen gebruikt voor de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente in Veendam. Die ontstond in 2011 door het samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Kerk. 

20141219_Grote_Kerk_016.JPG