Sport

Recordaantal judoka’s uit alle windstreken naar Veendam20141205_Judo_DSC_0258.jpg
Foto Jolanda Bultena

JUDO - Het 7e Axians Internationaal Veendammer Judokampioenschap (IVJK), dat zaterdag 13 december in de Parkstadhal wordt gehouden, heeft met zeshonderd deelnemers zijn bovengrens bereikt. Het toernooi dat bekend staat om de goede sfeer en het sterke deelnemersveld, heeft blijkbaar opnieuw aan aantrekkingskracht gewonnen. De judoka’s komen van bijna zestig judoscholen en –verenigingen uit Noord-Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Limburg, Brabant, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Zo is ook het vermaarde Kenamju, de club van onder meer onze wereldtopper Henk Grol, met een kleine twintig deelnemers vertegenwoordigd. De ‘I’ in de afkorting IVJK mag inmiddels vetgedrukt worden: behalve een aantal teams uit Duitsland nemen deze keer ook teams uit Denemarken en zelfs uit Zweden deel aan het toernooi.

De judoka’s zijn ingedeeld in poules op leeftijd en gewichtsklasse, verdeeld over vier blokken. Blok 1 start om 9.00 uur en tegen vijven worden de laatste prijswinnaars gehuldigd. Behalve voor individuele prijzen wordt op het toernooi gestreden om de Paul Siekmanbokaal, genoemd naar de oprichter en voormalig hoofdtrainer van de organiserende Judoschool Veendam, voor best presterende judoclub.

Naast het grote aantal judoka’s zetten veertig vrijwilligers, dertig scheidsrechters en vier EHBO’ers zich in om het toernooi succesvol te laten verlopen. Naar schatting duizend familieleden en andere judoliefhebbers zullen, verspreid over de dag, de verrichtingen van de sporters in de Parkstadhal komen aanschouwen. De organisatie wordt mede mogelijk gemaakt door ICT-bedrijf Axians, de nieuwe hoofdsponsor van het toernooi.