Nieuws

Wens van landbouwer Henk ter Borg gaat in vervulling20141204_zaaiviool_thuis_bij_Henk.jpg

Museum Collectie ter Borg wordt op 19 december 2014 officieel geopend

OMMELANDEWIJK - Op 19 december aanstaande is de gemeente Veendam een museum rijker. Want op deze dag wordt museum Collectie ter Borg officieel geopend. Met de vestiging van dit museum gaat de wens van Henk ter Borg in vervulling.

Henk ter Borg (1923-2007) was landbouwer te Borgercompagnie en getrouwd met Coba Aukema. Na zijn actief boerenbestaan had hij een grote passie. Het verzamelen van landbouwgereedschappen. Deze omvangrijke verzameling hoorde thuis in de Gronings-Drentse Veenkoloniën van voor de mechanisatie in het tijdperk 1850-1950. Op hun boerderij ontvingen Henk en zijn vrouw Coba met regelmaat talrijke gezelschappen voor de bezichtiging van de collectie. Henk vertelde de gasten dan enthousiast over al die spullen die hij in de loop der jaren had verzameld. Enige tijd later werd Henk ziek en de boerderij ging in de verkoop. De vraag die bij Henk en Coba rees, was hoe het nu moest met de collectie? Uit vrees om het verloren gaan van de collectie, werd op 24 mei 2006 de stichting "Collectie ter Borg" opgericht. Aan het bestuur de taak om voor een nieuw onderkomen te zorgen, waarbij Henk en Coba de voorkeur hadden voor een locatie in de gemeente Veendam. Gaandeweg waren er enkele boerenlocaties die de collectie graag onderdak hadden geboden, maar helaas ging het door omstandigheden niet door. Intussen waren de leden actief bezig met het aanboren van subsidiegelden. En eindelijk werd begin 2013 een geschikt onderkomen gevonden! Geen boerderij, maar in het pand van de toenmalige steenfabriek. Deze bevindt zich achter het florerende gelegenheidscafé De Stainkroeg van Alie en Geert Panman te Ommelanderwijk.

Met man en macht is er een jaar lang hard aan gewerkt om het museum vorm te geven. De kracht van Museum Collectie ter Borg is, dat alle verzamelde oude gereedschappen zijn gedocumenteerd. Op levensgrote doeken, foto's en met korte verhalen, wordt het verhaal van de Veenkoloniale landbouw op een originele wijze verteld. De collectie van Henk ter Borg zal op deze plek verder voortleven.

Op vrijdag 19 december 2014 zal het museum voor genodigden worden geopend door de burgemeester van Veendam, de heer S.B. Swierstra. Op zondag 21 december 2014 wordt er van 14:00 tot 16:00 uur een open dag georganiseerd. Een ieder is dan van harte welkom. Het adres van de Stainkroeg is, Ommelanderwijk 53 te Veendam.