Nieuws, Regio

Fraudeurs in Veendam, Muntendam en Wildervank opgepaktPolitie-Ambu-Brw-AM-4.JPG

FIOD - De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD heeft maandag 1 december dertien arrestaties verricht op verschillende plaatsen in Nederland en Bulgarije – met medewerking van de autoriteiten daar. De arrestanten worden verdacht van belastingfraude en het witwassen van inkomsten uit zogenoemde acquisitiefraude. Justitie heeft acht websites uit de lucht gehaald, waarmee de criminele organisatie ondernemers heeft opgelicht. Met de fraude is minimaal drie miljoen euro gemoeid.

De inspecteurs van de FIOD hebben invallen gedaan in tien woningen in Veendam, Beilen, Muntendam en Wildervank. Tevens doorzocht zij bedrijfspanden in Groningen, Winschoten, Almere, Zwolle en Leiderdorp. In Bulgarije is één bedrijfspand binnenste buiten gekeerd. De FIOD heeft beslag gelegd op onroerend goed, auto’s en bankrekeningen.

Uit bestudering van bankafschriften is gebleken dat de bende minstens 2500 ondernemers heeft opgelicht. Het aantal pogingen dat niet is gelukt, bedraagt vermoedelijk een veelvoud hiervan.

De verdachten belden bedrijven, instellingen en ondernemers op met het verhaal dat hun bedrijfsnaam gratis op een website vermeld stond. Om die vermelding te verlengen, moest de betrokkene betalen. Als hij dat niet wilde,  moest hij een fax ondertekenen en retourneren om de verlenging te annuleren. In werkelijkheid tekende de ondernemer dan juist wel voor een verlenging.

20141202_fraude_Website.png

De websites die op last van Justitie zijn geblokkeerd, zijn:

nlondernemersgids.nl
bedrijven-abc.nl
bedrijvencontactonline.nl
onlinevermeldingen.nl
hetbedrijvenblad.nl
gemeentelijkebedrijfswijzer.nl
sponsormedia.nl
kleurboekkiekeboe.nl

Slachtoffers van oplichting via deze websites kunnen zich melden bij de Fraudehelpdesk. Wie nog facturen krijgt van een van deze websites, kan het beste schriftelijk protesteren zolang het justitieel onderzoek nog niet is afgerond.