Nieuws

Expositie 'Anders kieken' vanaf 6 december in vanBeresteyn20141128_VanB_foto_uit_de_expo.jpg

EXPOSITIE - Onder deze titel worden van 6 december tot en met 25 januari drie exposities gepresenteerd in cultuurcentrum vanBeresteyn.  In de voormalige kunstuitleen hangen foto's van de Fotoclub Veendam en wordt keramiek geëxposeerd van Anny Kuiper. 

In de gang is een bijzondere portrettengalerij te zien. In het kader van 10 jaar vanBeresteyn hebben we een oproep gedaan aan Veendammers en mensen uit de regio om zich te melden als zij 10 jaar geleden bij de opening van vanBeresteyn ook op de foto waren gekomen. Het idee was, om hen opnieuw te fotograferen en de foto van 10 jaar geleden er naast te hangen. Deze oproep leverde een paar reacties op, te weinig om een hele expositie mee te vullen.

Daarom hebben we tijdens de uitmarkt in september foto's laten maken door de Fotoclub Veendam. Deze worden nu tentoongesteld, naast nog een serie van 10 jaar geleden. Het zijn stuk voor stuk foto's van vrolijke mensen, want wie wordt er nu niet vrolijk van zo'n prachtig cultuurcentrum!

De fotoclub Veendam is bezig met zijn 57e jaar en met 30 leden nog springlevend. Zij houden zich bezig met uiteenlopende onderwerpen waarvan deze expositie een gevarieerd beeld laat zien. Past een combinatie met keramiek binnen deze fototentoonstellingen?

Wij vinden van wel. Met name ook vanwege de werkwijze van Anny Kuiper. Haar werk kenmerkt zich door een strakke lijn, waarbij ze al het overbodige achterwege laat, om zo de essentie te onderstrepen. Ze zoekt voortdurend naar andere vormen en experimenteert met nieuwe technieken. Steeds vaker gebruikt ze ook andere materialen in haar keramisch werk. De werkwijze van Anny Kuiper kunnen we daarmee ook onder de titel 'Anders kieken' scharen.

De foto's van Anders Kieken zijn gemaakt door Johan Gibcus van de Fotoclub Veendam.

Anny Kuiper is in 1974 met een cursus keramiek begonnen aan de Volkshogeschool van Rotterdam. In 1980 verhuisde ze naar Veendam en is ze cursussen gaan volgen aan de School voor Kunstzinnige Vorming te Groningen. Ze is jarenlang lid geweest van het Kunstenaars Collectief Stadskanaal en Omstreken. Verder exposeert ze regelmatig.