Nieuws

Mega Sinterklaasfeest in Veendam
Jarige Sintcentrale gooit alle remmen los_MG_8913.jpg

Tekst Jacob Kuipers

CENTRUM - Het Sinterklaasfeest was echt een 'knaller' in Veendam. Jammer dat het weer in de beginfase niet in haar beste doen was. Maar gaandeweg het feest hield de regen op. Om 13:00 uur kwam Sinterklaas met ruim 200 pieten aanmeren met zijn Pakjesboot aan de van Blankensteinkade. Ook burgemeester Swierstra van Veendam was weer van de partij (voor de tweede keer), in afwachting van Sinterklaas en zijn gevolg. En hij had het erg naar de zin. Integenstelling tot vorig jaar toen hij een beetje doelloos rond liep.

Maar zaterdagmiddag werd de eerste burger direct liefdevol omringd door veel mensen en samen met Sinterklaas en zijn Pietermannen verwelkomde hij de kinderen die stonden te zingen. En bij het gemeentehuis stonden honderden mensen bijéén om de voorstelling van de Pietermannen te zien. De vlot van de tongriem gesneden spreekstalmeester Erik Jan Slot was snel in de weer om het publiek enthousiast te maken. En dat lukte heel goed. De knechten van Sinterklaas voerden een show op die zijn weerga niet kende.

20141115_Sint_Intoch_JM_IMG_5288.JPG

Een grote pluim gaat natuurlijk naar de Sintcentrale. Bij de 14e keer hebben ze bijna het 'onderste uit de kan' gehaald. Maar afgelopen zaterdag wilden ze het net nog even beter doen. En een MEGAFEEST is het dan ook geworden in Veendam. Voor de 15e keer gooide de Sintcentrale werkelijk 'alle remmen los' en vierde een kinderfeest, wat veel kinderen, ouders, opa's en oma's zich nog lang zullen herinneren.

Om 13.00 uur was dus de kick-off van het Sinterklaasfeest in Veendam. Honderden volwassenen met hun kinderen stonden aan de van Blankensteinkade opgesteld om het Spaanse gevolg te zien aanmeren in de Veenkoloniale hoofdstad. En het 'Zie ginds komt de stoomboot' was niet van de lucht. Burgemeester Swierstra kwam aangereden in een heuse rode sportauto, zonder dak. Ja, want we zitten in crisistijden en dan moet je letten op de centjes. De burgemeester voelde dit dus ook goed aan!

20141116_Sint_Intoch_JM_DSC9728.jpg

Het 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht' was natuurlijk niet van 'de lucht'. De deur van de boot ging open en daar kwamen allemaal Zwarte Pieten uit. Ja, mensen, de Bouwpiet, Circuspiet. Potloodpiet en Diego. Zij namen deel aan de optocht en hebben samen met alle pieten een Pietenfeest Concert gehouden. Daarna ging de stoet door de Kerkstraat waar een haag van mensen stonden opgesteld, en via een rondje centrum ging het naar het Raadhuisplein. Het was dus even wachten voordat Sinterklaas en zijn gevolg op het plein verschenen.

Vervolgens was het plein in beeld. De stoet met Sinterklaas en zijn gevolg was in geen 'velden of wegen' te zien. Maar opeens kwam er 'licht in de duisternis'. Daar kwamen ze aan. De goedheiligman en zijn manschappen. Spreekstalmeester Erik Jan Slot vertelde ons dat het inmiddels droog was geworden, maar dat vernamen wij natuurlijk ook al. Eenmaal ten tonele vertelde Sinterklaas ons dat een intocht in Veendam, het mooiste is wat er is. Nou dat wisten wij natuurlijk ook al lang. Daar kan zelfs de televisieuitzending niet tegen aan. Het wordt dus de hoogste tijd dat Veendam een keer op de televisie komt.

_MG_8997.jpg

Daarna volgde op een volgepakte Raadhuisplein een schitterende show die zijn weerga niet kende. De Zwarte Pieten zorgden voor een formidable voorstelling. Zingend en dansend brachten zij veel amusement. Sinterklaas en de burgemeester gingen even in het gemeentehuis om waarschijnlijk bij te tanken van zoveel aandacht. En in de tussentijd moesten enkele ordebewakers er aan te pas komen om het podium vrij van water te maken. Want stel je voor dat één van Pieten uitglijdt. Ja, dan heb je de 'poppen aan het dansen'. Dat gebeurde dus niet en het plein die inmiddels vol liep kon dus verder genieten van de dansende Pieten.

Fotoalbum: