Nieuws

Lezing “Dichter bij SIEP” over de kunstenaar
Siep van den BergLEZING - Woensdagavond 26 november a.s. geeft Veendammer Simon Deinum in Bibliotheek Veendam een lezing over kunstenaar Siep van den Berg. In deze lezing neemt Deinum de toehoorder via schilderijen, filmbeelden en anekdotes mee in het leven en werk van deze bijzondere en eigenzinnige kunstenaar.

In 2014 verscheen van Simon Deinum de biografie Dichter bij SIEP over het leven en werk van de kunstenaar Sijbren Ridsert (Siep) van den Berg (1913-1998).

Siep van den Berg wordt op 14 januari 1913 geboren in Tirns, tussen Bolsward en Sneek. Zijn onderwijzer onderkent al vroeg zijn tekentalent, maar zijn vader ziet hem liever een vak leren op de ambachtsschool. Van den Berg gehoorzaamt zijn vader en wordt huisschilder, maar vindt naast zijn werk nog tijd om af en toe schilderijen te maken. In 1937 wordt zijn schilderwerk ontdekt door H.N Werkman die hem uitnodigt op diens atelier. Hoewel Van den Berg niets van de kunstenaars van De Ploeg moet hebben, maakt hij voor Werkman graag een uitzondering. Er ontstaat een contact dat voor Van den Berg van grote invloed zal blijken.

Siep van den Berg besluit om in 1939 professioneel kunstschilder te worden en huurt het theekoepeltje bij het Sterrebos in Groningen als atelier. In 1943 trouwt hij met Fietje, de dochter van Werkman. Na herhaalde bezoeken aan Parijs slaat hij een nieuwe kunstrichting in en in 1954, na zijn scheidjng van Fietje, vertrekt hij naar Amsterdam. Maar Van den Berg breekt niet met Groningen...

Woensdag 26 november
20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Veendam, Museumplein 5
Gratis toegang
Aanmelden gewenst via veendam@mijneigenbibliotheek.nl