Nieuws

Jongeren zetten zich in voor een 100% Duurzaam VeendamDUURZAAM – Op vrijdag 14 november vinden in Veendam twee Upgrades plaats. Leerlingen uit klas V2a van het Winkler Prins zetten zich door middel van ludieke acties in om iets te doen tegen CO2 uitstoot. Zij willen dat Veendam 100 % Duurzaam wordt en mensen zich bewust worden hoe ze energie kunnen besparen.

De jongeren willen laten zien hoe lekker en makkelijk het kan zijn om energie en CO2 te besparen. Dit doen zij ook om aandacht te vragen voor het Indonesische eiland Sumba, waar energie helemaal niet zo vanzelfsprekend is als hier. Ontwikkelingsorganisatie Hivos ondersteunt daar onder het mom van ‘Support Sumba’ diverse duurzame projecten, zoals een biogasinstallatie. Om mensen ook in Veendam bewust te maken hoe makkelijk het is om energie te besparen, bedachten de leerlingen twee acties.

Fietsen naar een Duurzame Toekomst
Fietsen is een van de beste en makkelijkste dingen die mensen kunnen doen voor het milieu en je eigen gezondheid. De leerlingen delen fietsroutes uit en hebben een korte quiz ontworpen voor voorbijgangers. Voor korte afstanden binnen Veendam kun je volgens hen beter de fiets pakken dan de auto.

Steek een kaarsje aan
Gebruik eens een kaarsje in plaats van een lamp! De leerlingen willen kinderen jampotjes laten beschilderen die daarna gebruikt kunnen worden als waxinelichthouder. Zo ga je bewuster om met energie en het is ook nog eens veel gezelliger.

14 november in Veendam
Deze twee Upgrade acties vinden plaats op 14 november in Veendam. Rond het middaguur vragen de jongeren aandacht voor hun actie bij de parkeerplaats bij de Jumbo en het Veenlustplein. De leerlingen hopen dat veel inwoners hen zullen volgen.