Nieuws, Regio

Winkler Prins Veendam en De Borg Haren winnen
Onderwijsprijs Groningen 201420141107_Onderwijsprijs_Winkler_Prins.jpg
Foto Wouter Smit Fotografie  - OSG Winkler Prins

GRONINGEN -  CBS De Borg in Haren en OSG Winkler Prins in Veendam zijn de winnaars van de Onderwijsprijs Groningen 2014. De Borg wint de prijs in de categorie basisonderwijs voor het project complimentenmachine. OSG Winkler Prins is de winnaar in de categorie voortgezet onderwijs. Deze school krijgt de prijs voor het technieklokaal TechForFun. De presentatieprijs gaat naar het Hogeland College in Warffum voor hun muziekavond. De Onderwijsprijs Groningen werd donderdag 6 november in het provinciehuis uitgereikt door gedeputeerde Marianne Besselink.

Op CBS de Borg in Haren stond zes weken lang een complimentenmachine met buttons met complimenten daarop. Leerlingen mochten aangeven wie van hun klasgenoten een compliment verdiende, en die mocht vervolgens een button dragen.  De school zorgde ervoor dat alle leerlingen na de zes weken een keer aan de beurt geweest waren. OSG Winkler Prins in Veendam heeft een technieklokaal ingericht waar basisschoolleerlingen uit de gehele regio vier maal per jaar een technische opdracht uitvoeren. In het technieklokaal 'TechForFun' worden de leerlingen begeleid door vrijwilligers, vaak gepensioneerde mannen uit de technieksector. Het Hogeland College in Warffum organiseert elke twee jaar een groots opgezette muziekavond.

20141107_Onderwijsprijs_CBS_DE_Borg_poseert.jpg
Foto Wouter Smit Fotografie - CBS De Borg

Nominaties
Er waren twee projecten op scholen in het basisonderwijs en drie projecten in het middelbaar onderwijs genomineerd. De Onderwijsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan vernieuwende projecten in het onderwijs. De prijs wordt georganiseerd door het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), samen met de provincie Groningen. Er is een Nationale Onderwijsprijs en een provinciale onderwijsprijs, die tegelijkertijd geldt als voorronde voor de Nationale Onderwijsprijs. De winnaars ontvangen een bronzen beeldje en een nominatie voor de landelijke finale op 25 maart 2015 in Rotterdam. De provincie Groningen stelt een Presentatieprijs beschikbaar voor de beste presentatie tijdens de uitreiking van de Onderwijsprijs Groningen.

Jury
De projecten zijn gekozen door een jury, die bestond uit Sandra Beckerman, lid Provinciale Staten, Mischa van de Berg, hoofdredacteur RTV Noord en Lotus van Nes, projectleider Onderwijsstad Groningen. De jury was zeer te spreken over hoe CBS De Borg het idee van de complimentenmachine onder de aandacht van de media wist te brengen met zelfs een interview in de Telegraaf en de Linda.

TechForFun van OSG Winkler Prins in Veendam noemt de jury een "overweldigend project", dat jongeren enthousiast maakt voor techniek. Onder de indruk was de jury van het zangtalent van de leerlingen van het Hogeland College. "Het lijkt wel of ik naar Groningen's got talent zit te kijken", aldus de juryvoorzitter.

Fotoalbum: