Regio

Spoken en griezelen
tijdens de Halloween Griezeltocht20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4661.JPG

UITGEBROED - Afgelopen zaterdag was de Heemtuin in Muntendam het domein van zo’n 50 griezelige spoken. In het kader van Halloween kwamen ze uit alle hoeken en gaten tevoorschijn, en hadden ook nog eens de eigenschap om dat onverwachts te doen. Een motor-ghostrider had zich van ver al aan aangekondigd. Eens een hobby, voor altijd een hobby.

Voor aanvang van de spooktocht vertelde de Menterwolmer raadslid Gosse Huizenga als Monnik Hubertus een verhaal om voor het op pad gaan alvast in stemming te komen. Het ging over de Witte Juffer van de Menterheemhoeve. Zij kwam uit een adellijke familie die de boeren uitperste. Het verhaal was aangepast aan de omgeving en aan de achtergrond ervan. Onderweg kon men iets uit het verhaal herkennen. Als leraar Nederlands aan de Winkler Prins is Gosse het ook wel gewend om in een mooie verteltrant een spannend verhaal voor te dragen.   

20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4649.JPG

Het verhaal werd 37 keer verteld, aan 37 groepen met maximaal 9 deelnemers. De belangstelling was groot, zo’n 280 deelnemers togen op griezelpad. Er liepen gezinnen mee en er was begeleiding van de organisatie. De leeftijd is minimaal 9 jaar en het griezelgehalte was aangepast. Later op de avond werd er meer uit de kast gehaald. Langs de gehele route waren gloeilampjes aangebracht.

De organisatie mocht na afloop heel wat positieve reacties in ontvangst nemen. Met 150 mensen was de organisatie al heel blij geweest, maar dit was boven elke verwachting. Ook het weer zat geweldig mee, van in slecht weer met regen te spoken houden ook de spoken niet van. Slecht voor de schmink.

20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4711.JPG

De aanloop naar de Halloween Griezeltocht was een kleinschalige spooktocht op De Akkers tijdens de Kinderspelweek. De organisatie besloot om het tijdens Halloween in de Heemtuin groots op te zetten. Men was al vanaf augustus ervoor in touw geweest. Mocht de Griezeltocht een succes worden wilde men zien of het een jaarlijks terugkerende evenement kon worden. Maar daar is men wel in geslaagd. Men denkt dan ook aan ieder jaar een andere opzet.

Om 10 uur ’s morgens werd er al opgebouwd en tegen drieën werd met schmink en bijbehorende attributen aan de transformatie begonnen. De organisatie had het goed voor elkaar. De EHBO was aanwezig, en begeleiders stonden met mobilofoons met elkaar in contact.

20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4823.JPG

Langs de route was er her en der een verscheidenheid aan schrikbarende spoken. Het schrikeffect zat ‘m vooral in het onverwachte. Er liep een griezel in lang gewaad pal achter een gezin aan. Iedereen dacht “dat het onze fotograaf was”. Maar die had het veel te druk om van alles verslag te doen. Overigens waren de spoken ook heel welwillend om passend op portret te komen.

In het silhouet van het maanlicht leek Sinterklaas in de verte ook al in het land. Het schouwspel was op zich al heel bijzonder. Het kostuum was traditioneel, maar een sint met een enge ‘gebelskop’ was wel wat ongewoon. Een van de twee pietenspoken hadden ook hier de motorzaag ontdekt. Want ouderwets spoken is prima, maar wel met nieuwerwetse dingen.

20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4771.JPG

Zo ook een spooktunnel met mooie laserlichteffecten. Halverwege de route was deze geluid- en lichttunnel neergezet. Ook halverwege de route was er een drinkgelegenheid met heerlijk brouwsel van twee (overigens) allervriendelijkst aandoende heksen. Of spokinnen wellicht.

Voor aanvang van de tocht kreeg iedereen een rauw ei mee. Met de bedoeling om het heel te houden wanneer men schrok. Diana en Peter met hun zoons Nick, Stan en Maurice hadden er ook elk een mee. Diana en Maurice hadden beiden hun ei in hun capuchon gestopt. Een veilig broedplekje voor een ei, aldus Diana.

Gerelateerd artikel:
Griezeltocht in de Heemtuin groot succes

20141101_Haloweenspooktocht_Heemtuin_Muntendam_IMG_4714.JPG