Nieuws

Druk bezocht open dag De Bruggen Kamertraining
en woonbegeleiding_DSC8925.jpg

Door Bianca Kor en Henk Gibcus

OPEN DAG - Op vrijdag 24 oktober hield 'De Bruggen Kamertraining en Woonbegeleiding' een open dag om te laten zien hoe deze instantie te werk gaat. Als klap op de vuurpijl verrichtte Glenn Helder de onthulling van een nieuw titelbord voor de werkplaats in de vestiging van De Bruggen.

De Bruggen begeleidt cliënten voornamelijk uit de verslavingszorg, jeugdhulp, een GGZ traject of zwakzinnigenzorg naar het gewenste niveau van zelfstandigheid. De Bruggen werd in de zomer van 2013 door Emile Coenen opgezet. “We zijn vorig jaar in juni begonnen met 2 cliënten. Inmiddels zitten we op 12 cliënten”, vertelt hij. “We zijn vanuit ons huis in Veendam begonnen. Aan het begin van dit jaar zijn we naar deze locatie aan de Adriaan Geertsplein verhuisd. Het pand heeft een eigen werkplaats waar cliënten van alles kunnen maken en repareren. Er is ook een werkplaats voor fietsen aanwezig. Cliënten komen voor dagbesteding. Ze mogen zelf bedenken waar ze mee aan de slag willen. Willen ze iets van hout maken? Of gaan ze liever met het repareren van fietsen aan de slag? Ze kunnen bijvoorbeeld meubels maken of opknappen en dit meenemen naar huis. “Het is belangrijk dat ze iets om handen hebben wat ze leuk vinden. Op deze manier hebben ze een positieve afleiding”, aldus Emile.

Emile vervolgd zijn verhaal. “Voor de toekomst hebben we plannen om recreatiegebied Borgerswold met onze cliënten op te knappen en we willen de werkplaats als stichting door het leven laten gaan.”

Inmiddels zijn in het centrum 4 medewerkers en een vrijwilliger actief. De cliënt kan bij De Bruggen komen wonen of men begeleidt ambulant op de plek waar de cliënt woont. De Bruggen richt zich op alle leefgebieden van de cliënt en werkt volgens een behandelplan of persoonlijk actieplan. De Bruggen is werkzaam in Veendam en omstreken.

_DSC8939.jpg

Glenn Helder, voormalig profvoetballer, nu drummer/ percussionist verrichtte de officiële onthulling van het titelbord voor de werkplaats. Sinds kort is er een biografie van Glenn op de markt gebracht: 'Van Arsenal naar Bajes'.

Als eerste heet Emile Coenen de aanwezigen welkom. Hij vertelt hoe De Bruggen is ontstaan. “Een persoonlijke begeleider ziet de cliënt 1 keer per week. De kans op een terugval naar zijn oude gewoontes is groot. Daarom is De Bruggen opgericht voor dagelijks contact”.

Emile haalt zijn vrouw Hennie, zijn zonen Kaj en Lars en medewerkers Hilda, Margreet en Carlos naar voren. Kaj is al werkzaam bij De Bruggen en Lars volgt nog een studie maar als hij zijn diploma heeft behaald, gaat Lars ook werken voor De Bruggen. Accountant Edwin Boonstra wordt bedankt voor het mede realiseren van De Bruggen.

_DSC8873.jpg

Glenn Helder wordt naar voren geroepen. “Ik ben het niet gewend om dit te doen ” zegt Glenn lachend. “Ik heb mijn carrière op een presenteerblaadje gekregen en toch heb ik het verpest. Toen in de media bekend werd dat ik gokte, schaamde ik me dood. Ik ben zomaar gestopt met gokken. Ik vind het fantastisch wat de medewerkers van De Bruggen doen. Ze doen zoveel voor andere mensen. Ik heb diep respect voor deze mensen!”

Met deze woorden trekt Glenn aan een koord waardoor een doek omhoog gaat. Het bord met een logo van De Bruggen wordt onthuld. Het bord wordt binnen onthuld omdat het deze middag regent maar het is de bedoeling dat hij buiten wordt op gehangen.

Fotoalbum: