Nieuws

Stem online voor de 14e provinciale Vrijwilligersprijs
Sintcentrale Veendam één van de genomineerdenprovincie_groningen.png

PRIJS - Welke organisatie verdient de Provinciale Vrijwilligersprijs 2014? Vanaf 20 oktober kan er gestemd worden op de genomineerden via www.provinciegroningen.nl. Uit 185 aanmeldingen zijn zes organisaties geselecteerd en met uw stem helpt u de jury om de juiste keuze te maken. De winnaars uit de categorieën 'Zorg', 'Leefbaarheid' en 'Jeugd' ontvangen ieder een cheque van 3.000 euro.

Gedeputeerde Marianne Besselink reikt de Provinciale Vrijwilligersprijs uit op maandag 1 december. Met de prijs wil de provincie haar waardering laten blijken voor het vele vrijwilligerswerk in Stad en Ommeland.

De genomineerden

  • In de categorie 'zorg': Stichting DWS uit Stadskanaal en het Odensehuis Groningen;
  • In de categorie ‘jeugd’: Stichting Jeugdwerk Harkstede en de jongeren van de Stichting Sintcentrale Veendam;
  • In de categorie ‘leefbaarheid’: Buurtbemiddeling Delfzijl en de Stichting Buurthuiskamer Aduard.

Stemmen
Iedereen kan stemmen van 20 oktober t/m 2 november via www.provinciegroningen.nl. Hier is meer informatie te vinden over de genomineerden. Na 2 november beslist de jury welke organisaties de prijs krijgen. De prijsuitreiking is op maandag 1 december tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis.

Achtergrondinformatie genomineerden Provinciale Vrijwilligersprijs

Informatie Categorie Jeugd

Stichting Sintcentrale Veendam
De Sintcentrale Veendam bestaat dit jaar 15 jaar! Al sinds 1999 bezorgen de vrijwilligers kinderen onvergetelijke momenten. Met de huidige 300 jonge en wat oudere vrijwilligers, afkomstig uit alle lagen van de bevolking, verzorgt de Sintcentrale diverse sinterklaasactiviteiten zoals de Sinterklaasintocht in Veendam, bezoeken van de Sint en zijn Pieten aan scholen, bedrijven en bij kinderen thuis. De Stichting Sintcentrale biedt jaarlijks 80 maatschappelijke stageplaatsen aan voor middelbare scholieren uit Veendam en omgeving.

Stichting Jeugdwerk Harkstede
In Harkstede zet een groep jeugdige vrijwilligers zich in voor de jeugd, ondersteund door een aantal ouders. De jeugdsoos is in het weekend een ontmoetingsplek voor jongeren uit Harkstede en omgeving. Regelmatig organiseren de vrijwilligers activiteiten voor jong en oud. Sport en muziek voor de jeugd, een maandelijks bingo voor de ouderen uit Harkstede en iedere maand een Kinderdisco. De stichting werkt zonder subsidies en zorgt voor eigen inkomsten.

Categorie Leefbaarheid

Stichting Buurthuiskamer Aduard
De buurthuiskamer is een ontmoetingsplek voor ouderen in Aduard, gerealiseerd door een vasthoudende groep oudere vrijwilligers. Het  ‘jeugdhonk’ voor ouderen is dagelijks geopend dankzij de inzet van 35 vrijwilligers en er worden vele activiteiten georganiseerd. Zo wordt één keer per week gekookt voor buurtgenoten. Maar er worden ook cursussen gegeven, er is een bibliotheek met gekregen boeken en er kunnen tweedehands hulpmiddelen geleend worden. De vrijwilligers zijn momenteel bezig om een algemene hulpdienst voor ouderen op te zetten vanuit de buurthuiskamer. 

Buurtbemiddeling Delfzijl
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling Delfzijl zijn meer dan een goede buur voor hun medebewoners. In tweetallen gaan ze op stap in de wijk om burenruzies en andere kleine problemen bespreekbaar te maken. De vrijwilligers stimuleren de buurtbewoners om zelf te komen met een oplossing. Ze hebben een training gehad waardoor ze in staat zijn om de zelfredzaamheid en eigenkracht van buurtbewoners te vergroten.

Categorie Zorg

Odensehuis Groningen
Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Ook zonder diagnose is men van harte welkom. Een actieve groep vrijwilligers organiseert dagelijks verschillende activiteiten en zij zorgen ervoor dat mensen met geheugenklachten en hun naasten onderling ervaringen kunnen uitwisselen.
De deelnemers kunnen kiezen uit een breed aanbod aan activiteiten. Van het maken van muziek of het samen schrijven van een levensboek,  tot schilderen of gezellig gezamenlijk lunchen, het kan allemaal dankzij de vrijwilligers.

Stichting DWS
De vrijwilligers van Stichting DWS zorgen er al 45 jaar voor dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen sporten in de regio Stadskanaal.  Wekelijks zijn zo'n kleine 200 deelnemers sportief bezig bij één of meerdere activiteiten, onder leiding van ruim 20 vrijwilligers. Sport en spel is voor de deelnemers niet alleen leuk en gezond, het vergroot ook het gevoel van eigenwaarde. Door samen te sporten ontstaan waardevolle sociale contacten, zodat mensen met een beperking minder snel in een isolement raken.