112

Nachtelijke CO melding Fregatstraat Veendam_MG_8217.jpg

FREGATSTRAAT -  Maandagnacht werd de brandweer rond 1 uur opgeroepen met het verzoek om een CO2 meting te doen aan de Fregatstraat.

De bewoner had ivm de kou een raam gesloten in een ruimte waar de CV installatie zich bevond. Onlangs was de installatie verplaatst na een verbouwing en niet veel later ging de CO-melder af, zo vertelde de bewoner aan de redactie van parkstadveendam.nl.

De meting van de brandweer gaf een verhoogde CO waarde weer. De CV is buiten werking gesteld en de woning geventileerd met behulp van een ventilator.

_MG_8232.jpg


Gevaar van co
Koolstofmonoxidevergiftiging ook wel koolmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging genoemd, is een vergiftiging ten gevolge van verhoogde concentraties koolstofmonoxide in het bloed.

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos giftig gas, dat lichter is dan lucht. In het bloed hecht het zich aan het zuurstoftransport-eiwit hemoglobine in rode bloedcellen, waarbij het zuurstofgas (O2) verdringt. Het vermogen van koolstofmonoxide om zich vast te hechten op dit eiwit is circa 240 keer zo groot als dat van zuurstof. Dat betekent dat zelfs bij een geringe concentratie van koolstofmonoxide in de lucht relatief veel koolstofmonoxide in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.

Jaarlijks vallen er in Nederland en België doden door koolstofmonoxidevergiftiging. Bij verbrandingstoestellen zal bij te weinig aanvoer van verse lucht een onvolledige verbranding optreden waardoor koolmonoxide vrijkomt. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal, bijvoorbeeld door een vogel- of wespennest. Overdag is er meestal voldoende ventilatie, maar wanneer 's nachts alle deuren gesloten zijn en alle bewoners slapen, bestaat het gevaar dat ze in hun slaap vergiftigd worden en overlijden. In warmere landen (PeruBoliviaZuid-China en India) vallen vaak doden wanneer de bevolking op uitzonderlijk koude dagen alle gaten in huis dichtstopt om de warmte van de kachel te behouden.


Zie ook:  brandweer.groningen.nl


Fotoalbum: