Nieuws

Levenslust in brons in Veenkoloniaal Museum Veendam20141010_Museam_boot.jpg

12 oktober t/m 7 december 2014
Wiea Duintjer, levenslust in brons

MUSEUM - Komende zondagmiddag zal oud burgemeester Ab Meijerman in het Veenkoloniaal Museum de tentoosntelling ‘Levenslust in brons’, met werken van Wiea Duintjer openen. Wiea Duintjerwerd op 9 juli 1951 in Wildervank geboren. Vanaf haar zestiende jaar wist ze al dat ze later beeldhouwster zou worden. De liefde voor vormen en lijnenspel zat er al vroeg in, zegt ze zelf. Vanaf 1993 is ze zich gaan bezighouden met haar grote passie, brons.

Van 1993 tot 1997 heeft ze, onder leiding van Sebastiaan Vos, zich het bronsgieten eigen gemaakt. Tegenwoordig laat Wiea haar sculpturen gieten bij een bronsgieterij, maar het patineren geeft ze niet uit handen, dat doet ze nog steeds zelf.

Wiea is een mens die zín heeft in het leven en haar werk. Haar werk pakt de toeschouwer direct; je wordt vrolijk bij het zien van het werk van Wiea. Via mond op mond reclame werd het werk van Wiea steeds bekender. Haar sculpturen hebben hun weg gevonden in binnen- en buitenland, tot in de VS.

Haar werk is in vier groepen onder te verdelen: Vrouwen, Dieren, Symbolieken in meer geabstraheerde vormen en Opdrachten.

Vrouwen
De vrouwen die Wiea maakt zijn in beweging , vaart en een mooi lijnenspel. Voor haar is het belangrijk dat het beeld aan alle kanten spanning heeft en levenslust uitstraalt.

Dieren
Bij de dieren valt vooral de humor op en de interactie.

Symbolieken
Wiea maakt o.a. symbolieken in geabstraheerde vorm, waarin ze haar verhaal over gevoel kwijt moet.

Opdrachten
In de loop van de jaren heeft Wiea, naast vrij werk ook veel beelden in opdracht gemaakt voor zowel bedrijven, gemeenten als particulieren. In overleg met de opdrachtgever tot een mooi eindresultaat te komen is een geweldige uitdaging voor haar, waar ze altijd erg van geniet.

De tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum te Veendam is voor haar ook een soort déjà vu. De beelden van haar trotseren tijdens de expositie de oude vloeren in de voormalige klaslokalen waar Wiea ooit in de schoolbanken zat.