Nieuws

Joseph Wresinski Cultuur Stichting presenteert
De Omdenkers
Een muzikale theatervoorstelling met humor



VOORSTELLING - Na succesvolle theatervoorstellingen als Lazarus? en Maria, moeder van altijd durende bijstand, komt de Joseph Wresinski Cultuur Stichting nu met De Omdenkers. De Omdenkers is gemaakt en wordt gespeeld door mensen levend in armoede, en voormalig dak- en thuislozen. In samenwerking met professionele theatermakers, vormgevers en muziekcoaches.

Na een reeks uitvoerige gesprekken met hulpverleners, hebben zij een theatrale bewerking gemaakt van een bijzondere werkelijkheid: spookburgers. Mensen die bij geen enkele gemeente zijn ingeschreven en daardoor geen rechten hebben. Ze leven, ademen, vechten voor hun bestaan en hebben lief, maar op papier bestaan ze niet. Ze zijn illegaal. Nederlanders en toch illegaal? Het komt vaker voor dan gedacht.

“Dit staat voor mij boven iedere horizon geschreven, en dáárvoor wil ik strijden: jullie recht om in vrijheid te wonen, werken en lief te hebben”.

Roos, een van de figuren uit De Omdenkers, is spookburger. Net als Lisa en haar man Karel, en Agnes, Michael, Leon, Alphons… Door te veel ongeluk getroffen, is hun leven op dood spoor belandt. Ze wonen illegaal op een camping. Dat kan zo niet duren. Ze moeten hun verhaal kwijt. Maar waar, bij wie? Op radio of TV? In de krant? Bij de wethouder? De pastoor? Ze hebben een stoutmoedig plan en betreden het enige podium dat voor hen open staat: het toneel. Want “Als wij ons verhaal kunnen vertellen, kunnen wij de wereld een duwtje geven. En als wij de wereld een duwtje kunnen geven, kijken de mensen in het dorp misschien eindelijk op”.

De Omdenkers is een voorstelling die aanzet tot het overdenken van het samen leven.

Fonds voor Cultuurparticipatie van het ministerie van OC&W: “De Joseph Wresinski Cultuur Stichting slaagt er op bijzondere wijze in om met een groep mensen die in armoede leeft theater te maken dat persoonlijke thema’s omzet in een theatraal verhaal dat een breed publiek raakt.”

Datum: Dinsdag 4 november 2014
Locatie: Margareta Hardenberg Cultuurcentrum, Torenstraat 108 9648 CW Wildervank
Aanvang: 20.00 uur
Ontvangst publiek: 19.30 uur
Toegang: vrij
Aanmelden (niet verplicht) maar wordt zeer op prijs gesteld: e-mail: deomdenkers@gmail.com