Nieuws

Zuster Adriana vond het verschrikkelijk dat de
babyafdeling Veendam gesloten moest worden20141005_Zuster Adriana_HG_DSC8261.jpg

Tekst: Jacob Kuipes
Foto: Henk Gibcus

ZUSTER ADRIANA - Afgelopen vrijdag had parkstadveendam.nl een kort interview met zuster Adriana. Ze wilde geen lang interview omdat de afgelopen periode veel journaille bij haar deur kwam. Terugkijkend op 50 jaar Sint-Franciscus. Het was een kort en krachtig antwoord van de zuster:  “Heel mooi”. Haar werk in Sint-Franciscus was de kraamverzorging. Zuster Adriana  komt dus uit een katholiek gezin en had twee broers en acht zussen. “We zijn nu met vijf zussen over waarvan ik de oudste ben”. En afgelopen zondag is ze negentig jaar geworden. Zuster Adriana zag het levenslicht in het Gelderse Tiel.

Ze hoefde niet lang na te denken waarom  ze non is geworden. “Het is gewoon een roeping”, zegt ze op een resolute toon. “Ik heb een neef gehad die is overleden in de oorlog en toen zei ik: “ik stap er uit, ik ga naar het klooster toe”. Voordat zuster Adriana in 1963 in Sint Franciscus kwam te werken was het zuster Alodin die daar de scepter zwaaide (“maar zeker weet ik het niet”. Adriana: “Ik heb het nog op gezocht en ik kon het niet vinden. Want vroeger werd dat niet bewaard”.

Op de vraag hoeveel bevallingen de zuster heeft mee gemaakt, moest zij het antwoord schuldig blijven. Nu ze niet meer werkt, betekent niet dat ze de hele dag op de stoel zit. “Nee, zeker niet. Rustig aan beginnen tot een uur of tien. Daarna maak ik de de kapel klaar en verder van alles wat. Nee, ik ben geen visite mens”. Als U het leven weer over wilde doen, wat zou u dan doen? “Hetzelfde”.

Reacties


als wij bij mijn opa en oma waren gingen wij elke zondag even lang st Fransicus. Zr. Adriana rekende al bijna op ons. Mochten we van haar altijd even baby's kijken. Mijn opa en oma woonden tegenover de roomse kerk aan het Oosterdiep. Dus was het maar een korten wandeling. Warme herinneringen aan dit prachtmens!Zuster Adriana een groot begrip in Veendam. Zuster heeft mij gehaald bij mijn geboorte.
20 aug 1973. tijdens mijn stage die ik in sint fransiscus heb gelopen, liep ze nog in haar kledij..ze wist zelfs nog wie ik was....zijn mooie dingen om op terug te kijkenMet trots draag ik zuster adriana haar naam... ook de naam van zuster magdalena heb ik gekregen die ook werkzaam was in st franciscusVan 1974 tot 1977 of 1978 van 's morgens 10 uur tot 15:00 uur gewerkt bij de kraamafdeling en moest er stofzuigen en alles schoonmaken in de keuken alle kopjes voor de koffie of thee klaar zetten voor de dames die daar lagen enzovoort. Daarom ken ik Zuster Adriana goed en we hadden elke dag wel lol. Mijn oma en opa woonden toen in de st franciscusOok ik ben geboren in Sint-Franciscus Veendam op 02-07-1969. Ben eigenlijk best wel nieuwschierig wie er bij mijn geboorte aanwezig was .