Regio

Iedere gemeente informatiepunt aardbevingenGRONINGEN - De PvdA in Groningen wil dat iedere gemeente een informatiepunt instelt waar mensen met klachten en vragen over beving schade terecht kunnen. Aanleiding is de onbekendheid van de inwoners met de onafhankelijk raadsman. Door in het gemeentehuis een informatiepunt in te stellen hoopt de PvdA dat inwoners sneller de juiste weg weten te vinden en sneller geholpen kunnen worden.

De intensiteit van het aantal klachten neemt volgens de onafhankelijke raadsman toe. Een zorgelijke ontwikkeling vinden de gemeenteraadsfracties uit het gaswinningsgebied, Stad en Statenfractie van de PvdA. “Het betreft vaak situaties waar de frustratie en irritatie behoorlijk zijn opgelopen” aldus Statenlid Bert Dieters: “wij herkennen dit beeld uit de gesprekken die wij met de bewoners uit het gebied hebben gehad. Het gaat vaak om complexe schadegevallen. Bewoners die al jaren in de procedure zitten en tot op heden nog geen akkoord met de NAM hebben bereikt”. 

De PvdA wil dat de inwoners makkelijk met hun klachten bij de onafhankelijk Raadsman terecht kunnen. De indruk bestaat dat veel mensen de weg naar de onafhankelijk Raadsman nog niet weten te vinden. Daarom moet er verder gewerkt worden om de drempel te verlagen en de zichtbaarheid te vergroten een informatiepunt die de inwoners de weg wijst, kan daarbij helpen.