Nieuws

Zeer druk bezocht Open Huis 100 jaar
Wieringa’s Knappertjes in WildervankIMG_3902.JPG

AMBACHTELIJK - Zaterdag heeft het familiebedrijf Wieringa’s Knappertjes in Wildervank met een Open Huis haar 100 jarig jubileum gevierd. Belangstellenden waren uitgenodigd om van 10 tot 16 uur een kijkje achter de schermen te komen nemen.

Heel veel bezoekers hebben van deze unieke gelegenheid gebruik gemaakt om eens te kijken waar, en hoe, de welbekende knappertjes en de zoete hardbroden worden gemaakt. Iets na tienen  kwamen de eerste bezoekers binnen, en het werd steeds drukker. Dat bleef ook in de middag steeds maar doorgaan.

IMG_4146.JPG

De vijf rondleiders hadden groepen van 20 tot zo’n 30 belangstellenden. Er moest wachttijden worden ingesteld omdat niet iedereen tegelijk naar binnen kon. Henk en Helma Wieringa waren totaal overrompeld. Het was moeilijk in te schatten hoeveel er zijn geweest, maar over de dag heen moeten het er honderden zijn geweest. Ook veel Wildervankers waren eens een kijkje komen nemen waar de knappertjes precies vandaan komen. Het is ook een heel oud bedrijf en de producten zijn overbekend. Maar niet iedereen wist dat deze aan de 36e Laan worden gemaakt.

Henk en Helma Wieringa stonden voordurend klaar om de gasten te ontvangen. Hun zoons en andere familie voorzag de bezoekers van koffie. Met de specialiteiten van de zaak uiteraard op de tafels. Met een beamer werd een bedrijfsvideo getoond, welk door de Film- en Videogroep Wildervank was gemaakt. Vervolgens werden de bezoekers door de verschillende bedrijfsruimtes rondgeleid en deden de rondleiders over de processen iets uit de doeken.

IMG_3904.JPG

Rudolf Boer was een van de rondleiders, maar is niet zelf in het bedrijf werkzaam. Voor deze site vertelde Rudolf dat zijn opa Hendrik Boer een neef was van de oprichter Hendrik Wieringa. Hendrik Boer had in het pand voor aan de weg een broodbakkerij met winkel. Omdat hij, zoals voorheen, weer boer wilde worden had hij de bakkerij aan Hendrik Wieringa overgedaan. De geschiedenis van de bakkerij gaat nog verder terug. Ook Rudolf zijn overgrootvader Jan Pronk  is daar bakker geweest.

In 1914 werd Wildervank de thuishaven van de fabriek van de familie Wieringa. En het was Hendrik Wieringa die in 1933 de typische dunne cracker heeft ontwikkeld, met de Groninger hardbroodjes als basis daarvan. Wieringa's Knappertjes zijn bijna door heel Nederland in de grote supermarkten verkrijgbaar. Veertien jaar geleden werden de zoete hardbroodjes van Wieringa ook door de Kaapverdiaanse gemeenschap in Nederland ontdekt, ze werden populair vanwege de sterke gelijkenis met hun bolachakoekjes van de Kaap Verdische Eilanden.  

IMG_4189.JPG

Henk Wieringa is een zoon van Jaap Wieringa, en kleinzoon van de oprichter. Sinds 1983 runt hij het bedrijf dat zijn grootvader in 1914 startte. Als 14 jarige jongen was hij al vroeg betrokken bij de bakkerij en verdiende er ook wat bij. Ook liep Henk wel eens met de broodkar bij de weg.

Ondanks dat het druk was nam men voldoende tijd voor de rondleiding met uitleg  over het  productieproces. Over het maken van het deeg werd verteld, hoe in een stansmachine de ronde vormen worden gemaakt en natuurlijk over het bakproces zelf. Het hart van de bakkerij is een machine van 52 jaar oud die een groot deel van de ruimte in beslag neemt. Met daarin 8 ovens waar het deeg doorheen gaat.

IMG_4197.JPG

’s Morgens tegen 7 uur gaat de oven aan. De temperatuur is dan 300 graden. In 3.5 minuut gaan de knappertjes door de oven heen. De machine bepaalt de kleur en de knapperigheid. Er gaan 8 rijen met 800 knappetjes tegelijkertijd door de machine. Per uur kunnen er tegen de 8400 exemplaren gebakken worden. Voor de zoete hardbroodjes duurt het proces 7 minuten. Omdat deze dikker zijn is er een aangepast procedé nodig. Er staat dan maar een deel van de oven aan. Tegen 10.30 uur is men klaar met het bakken.

Tijdens het Open Huis was ook oud-personeel aanwezig. Anneke Meijer heeft 15 jaar in het bakkerijbedrijf gewerkt, van 1962 tot 1976. Alle werkzaamheden dat er omheen kwam deed ze. Het inpakken was ook nog handmatig, in 1976 is dat machinaal geworden.

IMG_3957.JPG

Donderdagavond was er een receptie voor genodigden. Onder de 80 gasten was burgemeester Sipke Swierstra aanwezig. Ook de Vegter ‘s rolletjes uit Martenshoek was vertegenwoordigd. En oud bakker Geertsema uit Muntendam was overgekomen. Historicus Jan van Bolhuis vertelde over de geschiedenis van het bedrijf. Om 15.30 uur was er voor de nazaten van de oprichter een bijeenkomst.

Voor meer info, bezoek ook de website van Wieringa's Knappertjes.

IMG_4019.JPG

Fotoalbum: