Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - september 

20140903_103039.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Vrijwilligers Sint Franciscus in het zonnetje gezet
Op woensdag 3 september heeft Huize Sint Franciscus 11 vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij hadden zich allen minimaal 12 ½ jaar lang ingezet voor de organisatie (degene die er het langste bij is, is zelfs al 33 jaar!!).

Pruiverij & Oetmaakt
Het evenement Pruiverij & Oetmaakt trok begin september veel bezoekers naar het centrum. Op zaterdag en zondag kwam het publiek massaal af op de Pruiverij met kramen waar voor een kleinigheid de heerlijkste hapjes konden worden geproefd. Op de Oetmaakt lieten mensen zich informeren over de culturele activiteiten van vanBeresteyn. Er was straatmuziek en straattheater te bewonderen. Op het Raadhuisplein verzorgde Hoi Pipeloi het Kinderplein met activiteiten en draaide daar vanaf zaterdagavond het reuzenrad.

In de Manne vierde 25-jarig jubileum
Jenaplanschool In de Manne vierde vrijdag 5 september haar 25-jarig jubileum. Dit werd gevierd met een spelletjesmiddag voor de hele school en een theatervoorstelling waar ook de ouders voor waren uitgenodigd.

Oldtimers bij Veenkade
Op de parkeerplaats van zorgcentrum Veenkade aan de Kaap de Goede Hoop werd zaterdag 13 september een oldtimershow gehouden. Er waren veel bewoners van Veenkade en ook andere belangstellenden die een rondje maakten langs de oude auto's. Een van de opvallende voertuigen die te zien was, was een Renault bestelauto uit 1933. Tevens was er een Borgward Isabella uit de jaren zestig aanwezig. De auto is eigendom geweest van actrice Lana Turmer. Verder stonden op de show nog een Volvo Katterug, M.G-s, Fiat 850, diverse Snoeken (Citroën) en een T-Ford uit 1931.

20140915_Taart_Parkstadveendam_03.jpg

10 jaar parkstadveendam.nl jubileum
Dinsdag 16 september 2014 was het precies 10 jaar geleden dat het eerste bericht geplaatst werd op parkstadveendam.nl. Wat begon als een experiment van Willem van der Werf om te kijken of hij met een database en een scripttaal een dynamische website kon maken, groeide uit tot een toonaangevende nieuwssite voor Veendam en omgeving. Op dinsdag 16 september ging er een vernieuwde website online en daarmee ging een nieuw decenium in met een fris uiterlijk.

Open Monumentendag 2014|
Zaterdag 13 september werd bij Bareveld de opening verricht van de Open Monumentendag in aanwezigheid van burgemeester Baukje Galema van Stadskanaal, burgemeester Eric Oosterhout van Aa en Hunze en burgemeester Sipke Wiersema van Veendam. Burgemeester Schollema moest verstek laten gaan maar werd vervangen door wethouder Jaap van Mannekes. De opening ging gepaard met de onthulling van de gezamenlijke plaatsnaambordjes. Het was de eerste keer dat de Open Monumentendag op deze manier geopend werd.

Bruidsbeurs in Borgerswoldhoeve
Zondag 14 september werd  de 2e bruidsbeurs van Trouwkanaal spectaculair geopend. Onder toeziend oog van vele bezoekers werd een bruidspaar te water gelaten. Een nat pak werd voorkomen door koers te zetten naar 'De beste bedrijven uit het Noorden' die zich presenteerden op de beurs. Op trouwgebied was er van alles te beleven. Dat trouwen nog steeds populair is, was te zien aan de grote belangstelling van aanstaande bruidsparen. Ze kwamen uit de hele regio naar Borgerswoldhoeve in Veendam waar de beurs werd gehouden.

Gemeente Veendam sluit woning wegens aanwezigheid van drugs
Burgemeester Sipke Swierstra besloot in september de woning aan de Middenweg 57 in Veendam op donderdag 18 september 2014 te sluiten. In juni, eerder in het jaar, werden drugs aangetroffen in het pand. Op grond van de Opiumwet en het vorig jaar vastgestelde gemeentelijk Damoclesbeleid is de burgemeester bevoegd een dergelijke maatregel te treffen.

_MG_6429.jpg

Glitter en glamour tijden Film & Fashion event in vanBeresteyn
Woensdagavond 17 september stond in een uitverkocht vanBeresteyn mode, film, bubbels, bonbons, hapjes en een goodie bag centraal. De avond stond helemaal in het teken van de vrouw, maar ook de man werd extra goed verwend. Er werd een modeshow gehouden en om 20.00 uur begon de film over modeontwerper Yves St. Laurent in de theaterzaal. de avond werd afgesloten met een goodie bag.

Ubbo Emmius introduceerde opstroomklassen
De brugklassers van opstroomklas klas 1 CD van Ubbo Emmius zijn in 2014 begonnen  met het werken met een iPad in de klas. De iPads spelen een belangrijke rol in de nieuwe lesmethode 'Programma van Toetsen & Determineren. De iPads zijn niet ter vervanging van de schriften en lesboeken maar ter aanvulling.

Draaiorgeldag in het centrum bracht € 217- op voor KiKa
Zaterdag 20 september organiseerde de Stichting Zwarte Dorus weer een draaiorgeldag in het centrum van Veendam  met een speciaal doel. Naast het brengen van mooie orgelmuziek hebben de orgelmannen/vrouwen besloten om de opbrengst van de centenbakje,s € 217,-, te doneren aan KiKa (kinderkankerfonds). Vier grote draaiorgels uit Garmerwolde, Assen, Groningen en Veendam stonden op de pleinen in het centrum. De Zwarte Dorus was te horen op diverse plaatsen die iets verder uit het centrum lagen. In het winkelgebied waren verder vier kleine handdraaiorgeltjes te horen.

20140923_Braaiwinkeltje_00.jpg

Zomer & Zo genomineerd voor Creatieve Winkel 2015 in Nederland en België
De winkel Zomer & Zo, 't Braaiwinkeltje in Veendam, werd op 22 september 2014 genomineerd in de strijd om de eretitel als Creatieve Winkel van het jaar 2015. De wedstrijd, uitgeschreven door de Stichting Creatief Netwerk, heeft als doel winkels vol creativiteit in textiele hobby's meer onder de aandacht te brengen van de moderne consument.

Kinderuitje Thuisbegeleiding Zorggroep Meander
Zaterdag 20 september gingen 30 kinderen samen met het team van Thuisbegeleiding Zorggroep Meander een dagje uit naar de Wonderwereld in Ter Apel. Elk jaar organiseert Thuisbegeleiding Zorggroep Meander een kinderuitje. Dit kan mede door de bijdrage van verschillende sponsoren. De kinderen vonden het geweldig! Samen met de medewerkers die zich als vrijwilliger beschikbaar hadden gesteld, vermaakten de kinderen zich uitstekend in de Wonderwereld. Een speurtocht door het Natuur Ontdekcentrum, de Wonder Drakengrot en de Uilenburcht. Maar ook het buiten spelen, de vogelshow en alle dieren die te zien waren, vonden de kinderen erg leuk. Zij konden vragen stellen over de roofvogels en er zaten goede vragen bij. Zoals: ‘Hoe oud kunnen de uilen worden, wat eten ze en hebben ze ook tanden?’

Mega smiley deed alle zorgen vergeten
In het centrum stond eind september een knalgele smiley. Niemand wist waar deze smiley vandaan kwam en waar het voor stond! De smiley dook ook op in het centrum van Gieten.

Cheque voor renovatie kartonzaal Veenkoloniaal museum
Tijdens het vijfde lustrum van de familievereniging Nazaten van K&J Wilkens heeft voorzitter Dick Wilkens een cheque van € 1000,- overhandigd aan de directeur van het Veenkoloniaal museum, Hendrik Hachmer. De gift was bedoeld ter ondersteuning van de renovatie van de kartonzaal in het museum.

_DSC9895.jpg

Burendag in Zeestratenwijk gezellig
Het team van het buurtbeheer van de Zeestratenwijk had het tijdens de Burendag weer gezellig gemaakt. De Burendag is een landelijke initiatief, en is bedoeld om de onderlinge band tussen wijkbewoners te versterken. In de Zeestratenwijk was het volgens het beproefde recept ingevuld De partytent was bij de WOP weer opgezet. Met een kopje koffie of thee met wat lekkers was het al gauw heel gezellig. Voor de kids waren er activiteiten opgezet, zoals volleyballen, klimmen, klauteren en schommelen. En ook onder begeleiding: wie maakte de grootste zeepbel? Met de Stint, een elektrische bolderkar van Kindercentrum Hoi Pippelo, werden rondritten gemaakt door het centrum en weer terug.

Winkler Prins PR medewerkster Mia van Selling zwaaide af
Dinsdag 30 september is afscheid genomen van Mia van Selling van de Winkler Prins in Veendam. Zij werkte bijna 25 jaar  voor de school. Omdat zij jaren als PR medewerkster had gewerkt, heeft zij de nodige contacten opgedaan met de pers en gunde de WP haar een eigen persmoment.

Mega smiley deed alle zorgen vergeten
In het centrum stond eind september een knalgele smiley. Niemand wist waar deze smiley vandaan kwam en waar het voor stond! De smiley dook ook op in het centrum van Gieten. Aan het eind van de week werd duidelijk dat de smiley met de opening van de N33 te maken had. 'Met dit vrolijke gebaar wilden we de omwonenden en weggebruikers bedanken voor hun begrip tijdens de bouw', vertelde Dirk Flikkema, omgevingsmanager van de N33.