Nieuws

Afscheid van een pareltje
Geen vertrek met stille trom voor Mia van Selling



_MG_7552.jpg

AMBASSADEUR - Dinsdag heeft Mia van Selling als PR medewerkster afscheid genomen van de Winkler Prins.  Bijna 25 jaar is ze voor de school werkzaam geweest, waarvan lange tijd als PR medewerkster. Oud-directeur Henk Spelde zei in zijn toespraak dat Mia op verschillende plekken een visitekaartje van de school heeft achtergelaten.

Mia had al aangegeven het liever bescheiden te houden, en wilde niet met een auto van huis worden gehaald met alle toeters en bellen. Daar wist men met enige toeters en bellen wel een mouw aan te passen. Mia werd ’s morgens door 7 ‘Winkler Prins Angels’ met ronkende motoren van huis gehaald.

_MG_7550.jpg 

’s Middags mocht Mia op het podium van de Binnenwoel zaal ‘In de Hoofdrol’. Met Wilma Biezen, docent en coördinator Maatschappelijke Stage, als Mies Bouman. Met kostelijke humor deed ze het voortreffelijk, en iedereen ‘in de gastrol’ ging er in mee.

Mia werd uitgenodigd om er eens lekker bij te gaan zitten. De deurtune klonk en als eerste trad haar familie aan, met echtgenoot Wim van Selling voorop. Haar dochters Carina en Willemijn volgden met hun partners. Ook voor haar kleinkinderen Dari en Fedran was een plekje gereserveerd. In de zaal zaten haar collega’s.

_MG_7555.jpg

Foto’s uit Mia haar jeugd op de boerderij in Nieuwe Pekela werden op een scherm vertoond. Na haar schoolperiode was Mia bij de Stichting Boog gaan werken.

De deurtune klonk opnieuw en ‘Mies’ kondigde als eerste gasten oud-rector Bram Stokroos en Geert Mulder aan. Zij stonden aan het begin van Mia haar loopbaan bij de Winkler Prins. Er stond een vervangingsvacature open voor administratieve werkzaamheden. Stokroos had de benodigde brieven naar het ministerie geschreven om haar voorlopige aanstelling te kunnen regelen. In 1994 kreeg Mia een vaste aanstelling bij de Winkler Prins.

_MG_7560.jpg 

Ook oud-wethouder Klaas Steenhuis ‘drukte op de deurbel’. Hij vertelde dat Mia net als hij een kind van de Veenkoloniën is. Met de eigenschap om niet zo snel trots te zijn op wat we doen. Klaas memoreerde aan de actie voor Dance4Live in 2008, waarbij de Winkler Prins met het ophalen van bijna 60.000 euro de grote winnaar werd. Toen was Mia wel zo dusdanig trots dat ze vond dat het gemeentebestuur de mensen die dat hadden gepresteerd extra in het zonnetje mocht zetten. Klaas vertelde dit een heel mooie eigenschap van Mia te vinden. Dat Mia voor velen altijd een steun en toeverlaat is, en altijd klaar stond om iedereen te helpen, is dan ook tekenend voor haar.

Twee oud-leerlingen van de HAVO, Ilse en Aniek, kwamen binnen. Voor een profielwerkstuk voor HAVO 5 waren de dames op het idee gekomen om een heus tijdschrift te gaan maken. Daarvoor kwamen ze bij Mia terecht die hen begeleidde. Het blad Stoer Enzo was voor het speciaal onderwijs en is landelijk verkocht geweest. Het was een heel hartelijk weerzien.

_MG_7566.jpg

‘Mies’ had ook muzikale gasten in het programma. Met een speciaal optreden met gitaar en zang gaven dochter Willemijn en Oscar een muzikaal intermezzo.

Haar collega Wilma Biezen kon niet aanwezig zijn. Maar dankzij "Mies" kon zij middels een video Mia toespreken, en toch dichtbij. Zij bracht de actie voor Dance4live in herinnering. In 2008 en in 2010 (winnaar Schools4live) heeft ze heel veel met Mia in het project samengewerkt. Aan het gigantische succes van de actieheeft  Mia een geweldige bijdrage geleverd. Dagen is ze bezig geweest met het zoeken van sponsoren. En al haar goede contacten met de media werd ingezet om het doel, winnaar worden van Dance4Live, te bereiken. Wilma memoreerde ook het verhaal van de lunches voor 1000 leerlingen. Met twee autootjes komen halen vonden ze zelf best wel verstandig, maar de mannen van Albert Heijn vroegen of ze ook een idee hadden van de volume van 1000 lunches. Gelukkig was men zo vriendelijk om in een veel grotere auto de lunches te komen brengen.

_MG_7562.jpg

Vervolgens werd de oud- directeur Henk Spelde aangekondigd. In 2013 heeft Spelde afscheid genomen, en hij was de directeur waar Mia het langst mee heeft gewerkt. Mia is een type van ‘nait soezen, moar doun’, vertelde Spelde. Oftewel doortastend en handelingsgericht. Ze was een perfectionist en wilde ook het drukwerk perfect hebben. Maar, vervolgde hij, het heeft het mooiste boekje van de hele regio opgeleverd. Hij noemde Mia een pareltje in het onderwijscultuur van Veendam en omstreken.

Na Henk Spelde maakte directeur Ferdinant Vinke zijn opwachting. Als eerste riep hij de medewerkers van het afscheid naar voren. Vinke memoreerde dat Mia zelf ook altijd veel energie stak in de afscheid van anderen. Zelf, bescheiden als ze is, hoefde ze niet met een auto van huis worden gehaald. Maar de ‘motorangels’ zorgden voor een eerbetoon dat de school nog niet eerder zo had gegeven. Mia was compleet overrompeld.

IMG_3740.JPG

Aan Vinke was ook de eer voor de afsluiting. Hij roemde Mia haar grote inzet en haar betrokkenheid voor de school. Hij sprak van een groot hart. Intens meelevend en altijd een ander tot steun, ook in verdrietige omstandigheden. Minder bekend is dat Mia geld inzamelde voor nieuwe kleding. Dat deed ze voor kinderen die door een moeilijke financiële thuissituatie het nodig hadden. Van docenten kreeg Mia op verzoek schrijnende gevallen door, en met deze kinderen ging ze kleding en schoenen shoppen.

Mia wist de school goed te profileren in de media, vertelde Vinke. Ze was een geweldige ambassadeur voor de school. Tijdens een open huis, bij de voorlichtingsavonden, ze was er altijd bij. Vinke sloot af met de woorden dat Mia wel afscheid neemt, maar de Winkler Prins niet echt verlaat. Daarbij staat de viering van het 150 jarige jubileum van de school in 2016 op het programma.

_MG_7611.jpg

Uiteraard voerde Mia ook zelf nog het woord, en vertelde volledig verrast te zijn. Ze wilde graag vooral een gezellige en informele bijeenkomst. En dat is super geslaagd. Ook van de motorrit had ze genoten. En ze bewoog met de motorrijder mee in de bochten zoals haar dat was voorgedaan.

Mia vertelde in al die jaren het gevoel te hebben gehad te boffen met zo’n werkgever waar sprake is van inlevingsvermogen, dialoog en collegialiteit. Je geeft wat je krijgt, en je krijgt wat je geeft is een motto dat volgens haar zeker voor de Winkler Prins geld. Tot slot vertelde Mia een donatie te doen aan de Stichting Vrienden bij de les, waar een beroep kan worden gedaan om geen leerlingen buiten te sluiten.  En aan het Sylvester Fonds waar wensen aan ernstig zieke kinderen kunnen worden vervuld.    

Nadat het eindtune van “Dit was de hoofdrol van Mia van Selling” had geklonken ging Mia de zaal in naar collega’s en vrienden die in de rij stonden om met een handdruk en cadeaus afscheid te nemen.

_MG_7587.jpg


Gerelateerde artikelen:


Fotoalbum: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
De volgende vraag is om te voorkomen dat er spam op de site gezet wordt door robotjes.