Nieuws

Grunninger artiesten in leegstaande panden tijdens StreektaaldagIMG_0328_DxO.jpg

Teskt:  Henk Drenth.
Foto's: Gesinus Hemmes. Willem van der Werf en Henk Drenth

APART - Tijdens de Streektaaldag had Bogdike zaterdag zo ongeveer alle Grunneger artiesten in de lege winkels en andere leegstaande panden van Veendam staan. Weer een schot in de roos uit de creatieve koker van deze veelzijdige culturele stichting.

Er was voor de liefhebbers dan ook heel wat te genieten, en dat in een heel bijzondere ambiance. In 5 leegstaande panden van voormalige bekende zaken, en in de voormalige openbare bibliotheek, gaven ruim 20 artiesten en dichters elk hun eigen acte de présence. Van onder andere Bert Hadders, Rieks Folgerts, Harrie Niehof, Martin Korthuis, de formatie Veendam en Irene Wilkens met Sikkom Kult. Klik voor een uitgebreid overzicht op de website van Bogdike Cultuur.

IMG_3481.JPG

Sommige ruimtes in de panden waren zo groot dat het wel een theater leek. In het pand van het voormalige Grand Café Veenlust werd er nu niet gepraat tijdens de optredens, maar luisterde men stil.

Ondertussen riepen de panden ook herinneringen op, zoals de voormalige banketbakkerij en tearoom van wijlen Ernst Puik.

In de oude bibliotheek aan het Veenlustplein glipte ondergetekende even stilletjes de trap op om nog eens een kijkje te nemen in de grote voormalige bibliotheekzaal. Een immense ruimte staat leeg en nutteloos te zijn. Het is echt doodzonde. Wat een mogelijkheden zou deze ruimte en andere zalen kunnen bieden voor mooie dingen. Een van de ruimtes had zo’n mooie akoestiek, het zou geschikt kunnen zijn als muziekstudio. De voormalige leeszaal zou een geweldige ruimte kunnen zijn als dansstudio.   

_MG_7379.jpg

Beneden klonk het applaus voor Martin Korthuis en belandde ondergetekende weer met beide voeten op aarde. Afgelopen zaterdag mochten deze panden worden ingezet voor deze manifestatie. Ook uniek.

Het volgend jaar wil men er een vervolg op geven. Toch kan het beschikbaar zijn van leegstaande pander wel eens minder worden. Dan zal men op zoek moeten. De oude bibliotheek zou best wel weer beschikbaar kunnen zijn.

Voor meer foto's, zie onze facebook pagina: parkstadveendam

Fotoalbum: