Nieuws, Regio

Politiecontrole N366 en rijvaardigheidstrainingen voor bestelverkeer20140926_Politiecontrole_N366.jpg
Foto twitter

N366  - Op vrijdag 26 september hield de politie in Groningen opnieuw een controle op bestelverkeer. De controle is onderdeel van een offensief van verkeersveiligheidspartners in Groningen en Drenthe om de veiligheid van het bestelverkeer in deze regio te vergroten. Naast controles en voorlichting bieden de overheden gratis rijvaardigheidstrainingen aan. Aan die trainingen deden dit jaar zo’n 35 bedrijven bedrijven mee. In 2015 kunnen bedrijven opnieuw deelnemen aan gratis trainingen.

Bestelauto’s zijn helaas vaak betrokken bij ongelukken en de gevolgen van een ongeluk met een bestelauto zijn ingrijpend. Bij een ongeluk met een bestelauto maakt een slachtoffer twee keer meer kans om te overlijden dan bij een aanrijding met een personenauto. Voor de Verkeer(s)- en Vervoersberaden in Groningen en Drenthe reden om het bestelverkeer in deze regio een gratis training aan te bieden. Daarnaast vinden geregeld politiecontroles plaats waarbij de chauffeurs ook voorlichtingsmateriaal ontvangen.

Zonder geldige papieren
De politie hield dit jaar al vaker grote verkeerscontroles gericht op bestelverkeer. De controles vonden plaats in Groningen en nabij Pekela op de provinciale weg N366. De wagens worden uitvoerig gecontroleerd. De politie kijkt de technische staat van de voertuigen na, controleert het papierwerk en let ook op rijgedrag van de chauffeurs. De lading zit geregeld niet goed vast, valt eraf of het steekt te ver of gevaarlijk uit  het voertuig of de aanhangwagen. De aanhangwagens zelf zijn soms ook overbeladen. Of ze zijn niet goed gekoppeld en de losbreekreminrichting is niet goed vastgemaakt. Ook komen andere technische gebreken aan het licht en rijden sommige chauffeurs zonder geldig rijbewijs.

Leaflet
De politie deelt bij de controles een leaflet uit waarmee de chauffeur wordt geïnformeerd over alle veiligheidsaspecten van het rijden met een bestelwagen. De leaflets zijn afkomstig van het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen en in samenwerking met deskundigen van de politie en het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) samengesteld. De leaflets worden ook uitgereikt bij de rijvaardigheidstrainingen die door het NIV worden gegeven.

Training
Door de training leren chauffeurs op een goede en veilige manier om te gaan met de bestelauto. Veiliger rijgedrag vermindert de kans op ongevallen en schade aanzienlijk. Dat voorkomt verkeersslachtoffers maar het biedt de deelnemende bedrijven en chauffeurs ook veel voordelen. Bij de ontwikkeling van dit initiatief waren ook EVO en TLN betrokken. Er hebben afgelopen jaar inmiddels 35 bedrijven deelgenomen aan de cursus. Het betreft onder andere installatiebedrijven, taxibedrijven, vervoersbedrijven, maar ook bedrijven als NAM, Enexis en WMD Water. Komend najaar zijn er nog drie trainingsdagen gepland. Voor de trainingen op 17 oktober en 23 december kunnen bedrijven zich nog aanmelden.