Nieuws

Open brief aan alle hondenbezitters die hun huisdier
in Borgerswold uitlatenOPEN BRIEF - Vrijdag half zeven s'morgens, het is nog wat donker als ik op de fiets in Veendam over de openbare weg door Borgerswold rij . Een begin van een nieuwe werkdag op naar Groningen . Mijn dagelijkse rit naar Groningen is echter nog maar net begonnen of ik hoor een vrouw schreeuwen, hoor een korte blaf van een hond en zie een schim die mijn voorwiel onder mij vandaan slaat. Met een doffe klap wordt ik op het asfalt gesmakt, voor het scouting gebouw. Wat versuft staat ik op. Weer een loslopende hond die mij van de fiets af probeerde te krijgen. Nu is het gelukt wat dezelfde hond maandag morgen ook al probeerde. De baas heeft er dus niets van geleerd, de hond is ook vandaag weer niet aangelijnd. Doordat het wat donker is heb ik niet snel genoeg kunnen anticiperen op het naderend gevaar.

De vrouw komt verschrikt aanlopen en zegt wat nietszeggende woorden als  " gaat het goed"  " Ik zag U niet aankomen" , "Ik was extra vroeg met de hond gaan lopen", "anders luistert die altijd wel " . Heb ik niets aan als vallende partij. Gelukkig heb ik niets gebroken, al voel ik wel dat aan de knie en elleboog dat er weer huid is afgeschaafd. Door de adrenaline voel je echter geen pijn, dat komt later pas. Ik pak mijn fiets op en kijk of er schade is. In het donker is dit echter moeilijk te zien. Ik stap dan maar weer gewoon op mijn fiets en rij verder. Na een paar honderd meter merk ik nu dat het stuur scheef staat, dus weer stoppen en rechtbuigen. Ik zie nu ook dat de wonden beginnen te bloeden, maar dit droogt wel weer op als ik verder fiets. 

Ik vloek intern wat woorden bij elkaar en weet dat ik de eerste twee weken weer lekker fijn kan douche met de open wonden.Als ik lichter wordt zie ik dat de fiets er ook niet ongeschonden van af is gekomen, heeft ook wat schaafwonden. Dus zowel de berijden als de fiets hebben weer wat oorlogswonden opgelopen, want zo noem ik ze, Fiets en hond is altijd oorlog als ze loslopen en elkaar tegenkomen. Dit is niet de eerste keer dat ik dit mee maak en waarschijnlijk ook niet de laatste.  

Vaak stop ik als er een hond achter mijn fiets aan rent, dan is de lol er voor de hond wel af. Maar dit werkt niet altijd, er zijn erbij die dan kort in je benen bijten en om je heen blijven lopen. Doorrijden is ook vaak geen optie want de meeste honden luisteren niet naar hun baas en blijven maar mee lopen. De hond kan er niets aan doen, alle schuld ligt bij de baas.

Een verzoek aan alle hondenbezitters, lijn je hond aan ook al wil die nog zo goed luisteren het blijven dieren.

Honden horen niet los te lopen, niet op de openbare weg in Borgerswold, en niet op het fietspad door Borgerswold. 

Lijn Uw hond aan en voorkom veel ergernis voor andere mensen. 

Er zij special aangegeven losloopgebieden voor honden , daar kan het wel, zonder andere mensen te benadelen.

Vriendelijk groet

Hans 
(e-mail bij de redactie bekend)

 

Reacties


Ik ben het helemaal eens met de fietser. Honden moeten aan de lijn, zodat ze het verkeer niet kunnen hinderen. En de eventuele schade moet de hondenbezitter/ster vergoeden. Dus een boete voor de hondenbezitster.Echt nederland. Alles vastleggen met regels. En zo veel als mogelijk mens(en dier) beperken in hun vrijheid. Ongelukken gebeuren nou eenmaal. Beter op je hond letten en beter uit je doppen kijken tijdens het fietsen.Even een reactie op hans, ook fietsers dienen zich aan te passen aan de omgeving, dus in borgerswold niet te hard over de fietspaden en even ligt aan doen, ook hond. Bezitters dienen rekening te houden met de fietsers, zie je een fietser aan komen roep uw hond even en.laat hem op het gras lopen. Bedanktniet alleen de fietsers hebben er last van maar ook de mensen
die de honden hebben aangelijnd zo als ik hebben last van de honden
die los lopen en als een dolle stier naar mijn hond gaan en dan ook nog
en uithalen en als die van mij iets terug doet is het een gevaarlijke vechthond
ja dat krijg je gauw met het ras dat ik heb maar ja wie heeft zijn niet aangelijnd
en kan roepen tot hij een ons weegt dat ze terug komenIn Borgerswold geldt altijd al een aanlijn gebod, alleen houden mensen zich er niet aan. Jaren geleden ben ik met onze hond (aangelijnd) een wandeling aan het maken in Borgerswold, kom ik andere hondenbezitters tegen die mij aanmoedigen om de hond los te laten lopen want dat mag hier, mensen hebben hun eigen regels gemaakt. Wij vissen vaak in Borgerswold met onze hond die er niet meer is :(, aangelijnd aan een sikkepik. Komt er een man aan met 2 honden die onze richting opkomen, ze rennen boven over de hengels heen, alles ligt ernaast, en als wij de eigenaar aanspreken krijgen wij het antwoord dat borgerswold niet alleen voor de vissers is en wordt er niet gevraagd of er schade is. Dit is nog maar 1 voorbeeld. Kortom.....als iedereen zich aan de regels houdt die in Borgerswold gelden kunnen wij allemaal genieten van het prachtig park. Er zijn in elke gemeente uitlaatgebieden voor honden waar ze vrij los kunnen lopen zonder schade aan te richten aan anderen en zichzelf.Ik ben het er helemaal mee eens, heb zelf een hond. Als ik deze uitlaat is deze aangelijnd. Ik word helemaal tureluurs van alle loslopende honden, die achter je aan moeten rennen tegen je aan moeten springen en dan wordt gezegd hij doet niks hoor nee ik ook niet maar spring ook niet tegen je op. Als het mooi weer is is het echt niet leuk om te gaan wandelen want je mag "genieten" van andersmans honden. Doe een gedeelte honden aan de lijn en maak een gedeelte hondenspeelveld!Loop vaak met mijn oud-duitse herders in Borgerswold, als er fietsers aankomen sommeer ik ze om links van het fietspad te lopen, wat ze dan ook doen, netjes achter elkaar, zijn er toch nog fietsers die moeten reageren omdat ze volgens hun er niet langs kunnen, ook als er mensen met honden aankomen hou ik ze bij mij, maar er zijn altijd figuren die hun hond meters voor zich uit hebben lopen, of met een lange uittreklijn en dan niet kijken wat voor signalen hun hond afgeeft, gewoon het verstand op nul en denken dat ze alleen op de wereld zijn, de meeste die daar lopen met honden zijn zeikers die alleen maar lopen te oordelen, zonder naar hun eigen hond te kijken, gelukig heb je ook een gros die wel weten hoe het moet.


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
De volgende vraag is om te voorkomen dat er spam op de site gezet wordt door robotjes.