Strafschoppen waren de enige twee hoogtepunten bij
Veendam 1894 - Wildervank

20140916_VV_Wildervank_IMG_0100.JPG

Tekst Jacob Kuipers

VOETBAL - Voorafgaand aan de wedstrijd tussen de beide derdeklassers Veendam (zon) en Wildervank (zon) dachten de toeschouwers waarschijnlijk dat het een echte derby zou worden. Maar dat werd het niet! De enigste hoogtepunten waren de strafschoppen die Veendam en Wildervank kregen. In de 44ste minuut kreeg Veendam een strafschop. Leon Zijlstra werd aangetikt door doelman Michiel Bakker van Wildervank en Veendammer Hollander miste jammerlijk. En in de 61ste minuut was het  wel prijs toen Youri Vondeling werd gevloerd binnen de beruchte lijnen. En Roland van der Velde schoot Wildervank naar een 1-0 voorsprong.

In de eerste helft probeerden beide ploegen elkaar de nodige plaagstootjes te geven. In het verloop van de tweede part leek het er meer op, maar dat het een 'bloed, zweet en tranen' wedstrijd was, dat zeker niet. Oefenmeester Veldhuis van Wildervank (zon) daarover: “De wedstrijd was vrij rommelig vond ik. En de eerste helft ging het gelijk op en in de tweede helft eigenlijk ook wel. Maar voetballend zijn we gewoon iets beter, denk ik. Maar we hebben het gewoon niet goed uitgespeeld. We hadden gewoon iets rustiger moeten blijven in balbezit. Maar uiteindelijk zijn we blij dat we winnen. Er zat wat meer in en we maakten ons zelf onnodig moeilijk.”

Maar na die 1-0 voorsprong voor jullie, toen kwam de 'vlam pas echt in de pan'. De eerste helft was toch een beetje aan de saaie kant. Wildervank-trainer Jaap Veldhuis: “Ja, dat kan ik me voorstellen. Voor de neutrale toeschouwer is het wat saai denk ik. Aan de andere kant is het gewoon anders  en dan probeer ik gewoon te kijken waar liggen de zwaktes bij de tegenstander. En hoe voetballen zij. En dat was eigenlijk wel bekend.  Ze spelen heel veel de lange bal en dat was na die 1-0 voorsprong voor ons nog veel meer. En gelukkig viel dat niet goed voor hun”, aldus de winnende trainer.

Maar nu de wedstrijd. In de derde minuut was het Veendammer Marc van der Laan die Wildervank gelijk een waarschuwing gaf. Zijn vrije trap suisde net langs het doel van de bezoekers. Daarna deed 'buurman'Wildervank van zich spreken. Flankflitser Stefan Mulder werd gehaakt en 'spielmacher' Alfred Tuntelder mocht een vrije trap nemen. Maar doelman Arnoud Bentum van Veendam pakte de bal éénvoudig. Na een half uur dacht Wildervanker Vincent van Marle waarschijnlijk: 'ik schiet maar eens op doel'. En zijn inzet ging rakelings over de deklat.

En Veendammer doelman Arnoud Bentum dacht waarschijnlijk 'wat jij kan, kan ik ook'. Maar dan op een andere manier. Een formidabel optreden was het vervolg toen verdediger Eric van Sprundel van Wildervank een 'kanonsschot' losliet. Met een 'katachtige' redding voorkwam de Veendammer-sluitpost een voorsprong van Wildervank. Maar in de 44ste minuut wilde aanvaller Mulder van Wildervank de scheidsrechter van de wijs brengen en liet zich theatraal vallen. Maar arbiter Van Doorn had het goed gezien en liet verder spelen.

Na de pauze ging Wildervank gelijk op jacht naar een goal. Een paar vrije trappen van Alfred Tuntelder en Vincent van Marle misten de juiste richting. En in de 53ste minuut  kwam bij Veendam Kevin Schuring in het strijdperk en Glenn Meijer mocht de douches opzoeken. Een minuut later werd er weer gewisseld bij Veendam. Want op eigen veld een punt verspelen aan Wildervank was teveel van het goede. In de 60ste minuut kwamen er weer twee nieuwe strijdkrachten in bij Veendam.

Alles werd in werking gezet om hun opponent met 'lege handen' naar huis te sturen. Maar helaas, Wildervanker Youri Vondeling werd gevloerd in het strafschopgebied en arbiter Van Dooren kon niks anders doen dan naar de stip te wijzen. En maatje Roland van der Velde deed wat van hem verwacht werd en scoorde beheerst de 0-1. Een paar minuten later greep coach Jaap Veldhuis in door twee spelers te vervangen, waaronder de topscorer Van der Velde.

Maar het echte 'vuurwerk' moest nog komen. Vanaf de 65ste minuut in de tweede helft brandde de strijd strijd echt los en er kwam weer een ouderwetse Veenkoloniale derby tevoorschijn. Voor die tijd was het ouwe jongens krentenbrood. Er volgde een goede combinatie over veel schijven bij Wildervank en Stefan Mulder schoot hoog over. Er werd weer gewisseld bij Wildervank en Veendam kreeg mogelijkheden op een goal. Veendam drukte en drukte en Wildervank moest alle zeilen bij zetten om Veendam van het lijf tehouden.  Maar het was in de slotfase weer die dekselse Mulder die de bal kreeg en scoorde voor Wildervank bijna weer. Maar doelman Arnoud Bentum van Veendam voorkwam erger.