Oud Veendam

De Molenstreek



Ik zit vanavond wat mappen met foto's door te kijken gewoon omdat het leuk is om oude foto's van weleer te bekijken. Vanavond kijk ik wat foto's door van de Molenstreek en wat opvalt dat deze straat zo in uiterlijk is veranderd.

Lange tijd was de Molenstreek één van de belangrijkste uitvalswegen van Veendam. Alle verkeer in de richting van de Pekela's en indirect naar Stadskanaal en Winschoten verliet Veendam via de Molenstreek. Deze functie als uitvalsweg werd eind jaren vijftig overgenomen door de van Stolbergweg. Vooral de beroemde Veenlustbrug werd gezien als belangrijk verkeersopstakel.

Naast hoofdader als verkeersweg lag ernaast het kanaal dat de scheepvaart mogelijk maakte via het Ommelanderwijk naar Zuidwending en de Pekela's. In de jaren zestig werd het AGW kanaal gegraven als alternatief voor het te dempen Beneden Oosterdiep.

De Molenstreek werd hierdoor doorgraven en om naar Ommelanderwijk te reizen werd er een nieuwe brug aangelegd bij het nieuwe Loydsplein. Het Ommelanderwijk verloor zijn scheepvaartfunctie en werd eind jaren zestig gedempt.

Langzaam maar zeker veranderde het straatbeeld aan de Molenstreek. De bedrijven die zich aan de straat bevonden verdwenen en werden vervangen door nieuwbouw. Open ruimten die zich aan de landzijde bevonden werden bebouwd en oude bebouwing werd vervangen door appartementen complexen.

Door de laatste vrij recente reconstructie van de Molenstreek verdween de doorgaande functie van de molenstreek en dat was bij de aanleg van de Blauwe loper waarbij nieuwe aanlegplaatsen werden aangelegd voor de pleziervaart.

Veel van de oude gebouwen heb ik nog zien staan aan de Molenstreek en veel heb ik zien verdwijnen. Er zijn echter nog een aantal gebouwen waarvan ik geen beeldmateriaal bezit onder andere het voormalige brugwachterhuis bij de spoorbrug, de directeurswoning bij de Vrijheid, woningen gelegen tussen de huidige van Stolbergweg en de huidige N33.