Oud Veendam

Borgercompagnie



Ook Borgercompagnie behoort tot mijn verzamelgebied en voor de verandering wil ik wat sfeerbeelden tonen van Borgercompagnie.

Borgercompagnie is een langgerekt dorp dat voor 1949 toebehoorde aan vier gemeenten. Te weten Wildervank, Veendam, Muntendam en Sappemeer. In 1949 werd Sappemeer samengevoegd met Hoogezand tot de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Het gedeelte van Wildervank werd in 1969 ondergebracht bij de gemeente Veendam toen Wildervank zijn zelfstandigheid verloor. Muntendam werd in 1990 ondergebracht bij de gemeente Menterwolde.

Borgercompagnie ontstond reeds in 1647 toen het diep werd gegraven voor de ontginning van het veen. Het dorp groeide uit tot een langgerekt lintdorp maar verkreeg nooit zelfstandigheid.

Een kerk kreeg Borgercompagnie ook niet, men ging naar de naastgelegen dorpen te kerke. Doordat er geen kerk is is er ook geen begraafplaats te vinden in Borgercompagnie.

Helaas is in Borgercompagnie ook een groot deel van het karakteristieke kanaal verloren gegaan nadat de kanalen hun functie als transportweg waren verloren. Het deel dat vroeger tot Wildervank behoorde behield zijn water net als het deel dat behoort tot de gemeente Hoogezand- Sappemeer.

Tijdens een recente reconstructie is nog wel geopperd om Borgercompagnie zijn water terug te geven doch dit stuitte op teveel problemen en de plannen verdwenen in de diepvries waar ze voorlopig niet meer uitkomen.