Overslaan en naar de inhoud gaan

RDW waarschuwt voor tweedehands bromfietsen zonder kenteken

Door op woensdag, 11 oktober, 2006 - 23:16
Al 500.000 bromfietskentekens uitgegeven.

De RDW registreert vandaag het 500.000ste bromfietskenteken. Met nog drie weken te gaan tot de einddatum van 31 oktober verwacht de RDW dat het aantal gekentekende bromfietsen rond de 600.000 zal uitkomen. Dat is 100.000 meer dan verwacht. De RDW adviseert zorgvuldig te zijn met de aanschaf van een tweedehands bromfiets zonder kenteken, omdat steeds meer gestolen bromfietsen op de markt komen.

'Er blijken duidelijk meer bromfietsen te zijn dan bij het CBS en verzekeraars bekend waren', verklaart Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. 'We weten van de kentekenregistratie van aanhangwagens en caravans dat de meeste aanvragen in de laatste maand komen. Daarom verwachten we in de laatste vier weken nog tegen de 100.000 aanvragen. Om wachtrijen bij het schouwbedrijf en het postkantoor te voorkomen, raad ik eigenaren aan niet tot de laatste dag te wachten.'

Tot en met 31 oktober is het relatief eenvoudig om een kenteken te krijgen. Eerst worden tijdens een schouwing technische gegevens als merk, framenummer en typegoedkeuringsnummer opgenomen. Vervolgens moet de eigenaar op het postkantoor een aanvraag voor een kenteken indienen. Krijgt de eigenaar het kentekenbewijs thuisgestuurd, dan laat hij een kentekenplaat maken en geeft het kenteken aan zijn verzekeraar door.

Vanaf 1 november kan alleen na een keuring op een van de 16 keuringsstations van de RDW een kenteken verkregen worden. Dat is lastiger en duurder dan de aanvraag via het postkantoor. Niet alleen wordt de bromfiets dan technisch onderzocht, maar ook kost de keuring meer dan 100 euro. Omdat niet in te schatten is hoeveel bromfietsen voor keuring worden aangeboden, kan de wachttijd flink oplopen tot enkele maanden of wellicht zelfs langer. Vanaf 1 januari mogen bromfietsen alleen nog met eigen kentekenbewijs en kentekenplaat de weg op.

Opvallend is dat ongeveer 60.000 eigenaren wel een schouwing hebben laten uitvoeren, maar nog geen kenteken aangevraagd hebben. Zij zullen alsnog uiterlijk 31 oktober een aanvraag moeten doen op het postkantoor. Na 31 oktober zijn schouwformulieren niet meer geldig. Ook is 16% van alle bromfietsen nog niet als verzekerd geregistreerd. Deze eigenaren moeten hun kenteken nog doorgeven aan hun verzekeringsmaatschappij. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een herinneringsbrief en uiteindelijk een beschikking van het Openbaar Ministerie.

Bromfietsen zonder kenteken De RDW verwacht dat de laatste maand veel gestolen of omgekatte bromfietsen aangeboden zullen worden. Omdat gestolen bromfietsen geen kenteken krijgen, waarschuwt de RDW mensen in deze maand voorzichtig te zijn met de aanschaf van een tweedehands bromfiets zonder kenteken. 'Eigenaren van gestolen bromfietsen willen nu van hun voertuig af', verklaart Hakkenberg. De RDW adviseert mensen die een tweedehands bromfiets willen kopen om een bromfiets met kenteken aan te schaffen. 'Wil je toch een bromfiets zonder kenteken, controleer dan op www.rdw.nl of de bromfiets als gestolen geregistreerd staat.'

Hoewel het aantal kentekens op naam van jongeren stijgt, lopen jongeren nog steeds flink achter met het aanvragen van kentekens. Tot en met september zijn 75.000 bromfietsen op naam van iemand van twintig jaar of jonger gezet. Dat is 14% van het totaal aantal afgegeven kentekenbewijzen. Volgens gegevens van CBS en ANWB is bijna de helft van alle bromfietsbezitters twintig jaar of jonger.

Met het bromfietskenteken wil de overheid diefstal tegengaan. Ook kunnen opgevoerde en lawaaierige bromfietsen beter opgespoord worden en helpt het kenteken bij het handhaven van de verzekeringsplicht en het bestrijden van criminaliteit. De RDW voert de kentekenregistratie van bromfietsen uit.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie Meer informatie over het bromfietskenteken krijgt u van Koen Peeters (tel 0598 69 22 32, kpeeters@rdw.nl) of Hans van Geenhuizen (tel 079 345 82 61, hvangeenhuizen@rdw.nl) of Beelden van het bromfietskenteken zijn beschikbaar op de internetsite van de RDW, www.rdw.nl. Kijk bij Digitale Diensten, Voor overige belanghebbenden, beeldmateriaal pers.

RDW
De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.