Oud Veendam

Boerderijen langs het Boven en Beneden Westerdiep



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl



Beneden Westerdiep

Eens stonden ze langs de kanalen, vooral aan de landszijde, boerderijen. Zo ook in Veendam, langs het Westerdiep en Oosterdiep. Achter de boerderijen aan de landszijde lagen tot de zestiger jaren uitgestrekte landerijen. Veendam breidde zich toen nog vooral binnen de kanalen uit. In de jaren zestig kwam hierin verandering met de bouw van de wijk Sorghvliet, de aanleg van het AGW kanaal en de rijksweg 33, de ruilverkaveling en de veranderende landbouwmethoden.


Beneden Westerdiep

Rondom Veendam verdween de landbouw en de boerderijen werden overbodig. In hoop tempo verdwenen ze uit het Veendammer straatbeeld. Langs het Boven Westerdiep overleefde slecht één de sloopwoede van de dertien die er eens stonden. Éen stond er aan de wegzijde de andere aan de overkant.


Beneden Westerdiep

Ook aan het Beneden Westerdiep verdwenen er de nodige van acht nu nog drie aan de landzijde, aan de wegzijde stonden er zeven nu nog drie. Ook aan de Beneden Oosterdiep zijn de meeste weg en aan het Egypteneinde resteert er nog één.


Beneden Westerdiep

Aan het Bocht Oosterdiep zijn ze allemaal weg en aan het Boven Oosterdiep nog één. Eigelijk best wel jammer dat er zo is omgegaan met ons cultureel erfgoed want ook boerderijen behoren in het Veendammer straatbeeld. Nog even en ze zijn allemaal weg net alsof ze nooit hebben bestaan. Toch hebben ze een belangrijke functie gehad in de Veendammer geschiedenis, Veendam is tenslotte groot geworden mede dankzij de agrarische industrie.


Boven Westerdiep

Ik bezit van de meeste boerderijen foto's maar mis er nog een paar. Laatst kreeg ik er nog twee foto's van een boerderij aan het Boven Westerdiep bij maar wil graag de rest ook zien te vinden zodat ik een compleet beeld kan geven van alle boerderijen die Veendam rijk is geweest. Heeft u nog foto's van de Veendammer boerderijen of weet u nog iemand die ze bezit laat het mij dan weten.


Boven Westerdiep

Ook ben ik al lang op zoek naar een foto van het café Haarlemmer dat aan het Prins Hendrikplein stond. Van de familie leeft volgens mij niemand meer misschien dat u nog iemand weet die er een foto van heeft.


Boven Westerdiep