Regio

Eikenprocessierupsen actief



RUPS - De Eikenprocessierupsen (EPR) zijn weer volop actief. Door de zachte winter en het warme voorjaar hebben zij zich dit jaar snel kunnen ontwikkelen. De nesten van de eikenprocessierups zijn de afgelopen weken al op veel plaatsen in Overijssel, Drenthe en Friesland gesignaleerd en nu ook in de provincie Groningen aangetroffen. Daarmee is ook bij ons verhoogde waakzaamheid geboden omdat de brandharen van de rupsen voor overlast kunnen zorgen voor mensen en dieren.

In de provincie Groningen houdt de Werkgroep Eikenprocessierups Groningen (kortweg WEG) de vinger aan de pols. Verspreid over de provincie heeft ze een netwerk van feromoonvallen uitgezet om de verspreiding en ontwikkeling van de EPR-vlinders goed te kunnen volgen. Op de locaties waar vorig jaar vlinders of nesten van de EPR zijn aangetroffen worden nu door de beheerders extra inspecties uitgevoerd om rupsen en nesten op te sporen. Op deze wijze kunnen ze tijdig ingrijpen om overlast voor burgers zo veel mogelijk te voorkomen en de kosten van bestrijding te beperken.

De afgelopen jaren is het aantal locaties in Groningen waar EPR nesten zijn gevonden en gesaneerd beperkt gebleven. In 2013 betrof dit slechts twee locaties en van ernstige overlast was geen sprake. Desalniettemin blijkt uit de monitoring dat het aantal EPR vlinders elk jaar toeneemt en zij zich over een steeds groter gebied verspreiden. In 2013 zijn in de provincie Groningen 312 EPR-vlinders gevangen in 143 feromoonvallen. De WEG verwacht dat het aantal vlinders, rupsen en nesten van de EPR dit jaar en komende jaren verder toeneemt, waardoor de kans op het optreden van overlast steeds groter wordt. Daarom dienen gemeenten en andere beheerders goed voorbereid te zijn en is de gecoördineerde aanpak van de monitoring en bestrijding van de EPR van groot belang.

De EPR wordt nogal eens verward met rupsen van de spinselmot. Deze rupsen lijken veel op EPR maar zijn voor mens en dier niet gevaarlijk. De spinselmot treffen we veel op meidoorns en andere struiken aan. Daarbij lijkt het alsof de hele struik wordt ingesponnen en kaalgevreten.
De eikenprocessierups daarentegen vinden we nagenoeg alleen in eikenbomen. Boomverzorgers en medewerkers groen zullen hierop in deze periode alert moeten zijn.

Algemene informatie over de eikenprocessierups en de herkenning hiervan is te vinden op de site van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit van het ministerie van economische zaken.

www.nvwa.nl

Indien u als burger een EPR nest tegen komt, kunt u het beste de gemeente waarschuwen. Voor meer informatie over de eikenprocessierups en het optreden van gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD Groningen, www.ggd.groningen.nl of telefoonnummer 050-367 4177.

Aanpak in Groningen
De Eikenprocessierups heeft zich vanuit het zuiden over ons hele land verspreid. In 2010 werden de eerste rupsen in de provincie Groningen aangetroffen. Gezien de ervaringen elders is toen besloten de EPR gezamenlijk aan te pakken en de opgedane kennis en ervaringen te delen.
Dit leidde tot de oprichting van de provinciale Werkgroep Eikenprocessierups Groningen (WEG). Hieraan nemen deel: de Iepenwacht Groningen, de provincie Groningen, Staatsbosbeheer Noord, de GGD Groningen en de gemeenten Marum, Groningen, Pekela / Veendam en Bellingwedde.
De WEG zet de aanpak van de EPR uit met als doel overlast door de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen en de kosten van de beheermaatregelen te beperken. Zij werkt hiertoe samen met de Noordelijke Werkgroep EPR in Drenthe. De coördinatie vindt plaats door de Iepenwacht Groningen. De WEG coördineert de monitoring en voorlichting over de EPR.
Tevens heeft zij voor de Groninger beheerders de beleidsnotitie ‘'Beleidskader EPR in Groningen'' opgesteld en als praktische uitwerking hiervan het "Beheerplan Eikenprocessierups Groningen".
Dit beheerplan bevat praktische richtlijnen en protocollen om op uniforme wijze de monitoring, inspectie en bestrijding van EPR in Groningen ter hand te kunnen nemen. Het beheerplan EPR is begin dit jaar aan alle beheerders aangeboden.

Voor specifieke vragen of opmerkingen over de aanpak van de eikenprocessierups in Groningen kunt u contact opnemen met Stichting Iepenwacht Groningen via 050-3689797 of www.iepenwacht.nl.