Oud Veendam

Avondvierdaagse, wandel- en optochten



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


De avondvierdaagse van 2014 zit er weer op. Het weer werkte niet helemaal mee maar regen hoort er op de één of andere manier bij. Ik heb zelf ook zestien maal de avondvierdaagse gelopen Vanaf de eerste klas lagere school met de tien kilometer begonnen, de vijf kilometer bestond nog niet, en op het voortgezet onderwijs met vrienden de vijftien kilometer gelopen, deze had je toen nog. Wij waren één van de weinigen die de vijftien liepen dus de controleurs moesten apart voor ons een rondje rijden voor de stempeltjes.

Hoewel er vroeger ook wel gefotografeerd werd neem ik aan zijn er weinig foto's uit vroeger tijden van de avondvierdaagse. Ik heb eens gekeken wat ik bezit maar weet slechts van twee dat het ook daadwerkelijk vierdaagse foto's zijn. De eerste is in de Kerkstraat, de vierdaagse begon destijds nog bij hotel De Vries. De tweede foto is genomen aan het Boven Westerdiep ter hoogte waar tot voor een tal jaren terug het tuincentrum gevestigd was.

Wandeltochten zijn van alle tijden. Vroeger werden deze veel vaker georganiseerd en waren daarbij een druk bezocht evenement. Het hele dorp liep uit als er weer eens iets te beleven was. Er was natuurlijk veel minder afleiding, er was geen tv, radio, sportscholen en even naar een evenement buiten het dorp kwam er meestal niet van.

Je had optochten van sportverenigingen, ter gelegenheid van feestdagen, door vakbonden, door jeugdverenigingen. Ik laat hiervan nog drie foto's zien waarvan ik nog niet exact heb gevonden ter gelegenheid waarvan deze werden genomen. Misschien dat u nog in het bezit bent van oude opnames van optochten laat het maar weten