Oud Veendam

Noord, deel 2



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Ten noorden van de Brink en het latere Oranjepark werd in de jaren zestig stevig doorgebouwd. Opvallend is de dichte bebouwing van dit gedeelte van Plan Noord. Het gebied ten zuiden van de Oude AE vertoont veel meer open ruimte.

In het Oranjepark vindt men bungalows op ruime kavels terwijl het gebied rondom het voormalige belastingkantoor nooit voor woningbouw is gebruikt.

In de woonwijk waren alle nutsvoorzieningen aanwezig zoals scholen en winkelcentra. In de tijd van de bouw gold de wijk Plan Noord als een wijk met een moderne woningbouw die van alle luxe voorzien was. De laatste woningen behorende bij de wijk Plan Noord werden halverwege de jaren zeventig gebouwd. Maar de woonwensen van de bevolking veranderden.

In de jaren zestig was men begonnen met de bouw van de wijk Sorghvliet. In deze wijk werden moderne doorzonwoningen gebouwd. Een deel van de bewoners van Plan Noord verhuisde mee met de bouw van de nieuwe wijk.

In de jaren tachtig wordt het duidelijk dat de wijk opgeknapt diende te worden. Woningen voldeden niet meer aan de moderne eisen en er werd besloten tot een grootscheepse renovatie.

Doch de grootscheepse renovatie kon de gedeeltelijke verpaupering van het noordelijkste deel van de wijk niet keren en halverwege de jaren negentig werd besloten om het noordelijke deel van de wijk Plan Noord te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Een deel van de vrijgekomen bouwgrond werd verkocht als vrije kavels.

De herontwikkeling van de wijk is grotendeels voltooit maar er staan nog een aantal ontwikkelingen in de ijskast. Door de crisis is het op een laag pitje gezet maar zal in de toekomst verder worden voortgezet. Nog meer woningen uit de beginperiode zullen gesloopt worden.

Scholen die gebouwd werden ten behoeve van de bouw van de wijk in de jaren vijftig en zestig zijn verdwenen en vervangen worden door nieuwbouw. In de jaren tachtig en negentig was er een leegloop uit het noordelijke gebied van Plan Noord maar door de herontwikkeling en nieuwbouw is deze leegloop tot staan gebracht en er weer een nieuwe bevolkingstroom richting Plan Noord ontstaan.

Nog zijn er grote delen onbebouwd zoals het gebied waar voorheen de Visserstraat gelegen was. Ook het gebied tussen de Visserstraat en de Somerlustweg zijn nog leeg maar zullen eens weer bebouwd worden