Oud Veendam

Ommelanderwijk - deel 2



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Dit weekend blijven we in Ommelanderwijk. Ommelanderwijk en Zuidwending twee dorpen die tot de gemeente Veendam behoren. De twee dorpen waren van oudsher verbonden door twee aders. Via het water werd het Ommelanderwijk en het Zuidwendingerdiep verbonden door het Noorderkwartier.

Via de weg door het Kerkpad waaraan tevens de kerk en de school voor christelijk onderwijs te vinden is die voor beider dorpen werd gebouwd.

Ook de molen voor beider dorpen stond ertussen in, achter de kerk. Over het Noorderkwartier kwam een brug te liggen, na de demping een viaduct, het Kerkpad werd in eerste instantie een gelijkvloerse kruising.

Visueel gezien kwamen de dorpen steeds verder van elkaar te liggen nadat de sociale huurwoningen langs het Kerkpad en het Noorderkwartier werden gesloopt en de open ruimte niet opnieuw werd ingevuld en door het verdwijnen van de gelijkvloerse kruising van het Kerkpad met de N366. Hiervoor in de plaats kwam een viaduct.

Met de komende verbreding van de N366 zullen de dorpen visueel gezien nog verder van elkaar wijken. Alleen de kerk met pastorie, de oude school en enkele woningen staan nog aan het voormalige Kerkpad dat aan beide zijden doodloopt tegen de N366.