Oud Veendam

Gereformeerde Kerk Wildervank



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Het was rond 1835 dat, de in 1801 in Veendam geboren ds. De Cock leiding geeft aan een groep afgescheidenen die zich losmaakte van de traditionele Nederlands Hervormde Kerk. Bijeenkomsten waren destijds verboden en werden in boerenschuren of woningen gehouden. De eerste officiële dienst van de Gereformeerde Kerk werd gehouden op 9 april 1835 en werd geleid door ds De Cock. De Gereformeerde Gemeente nam op 18 februari 1842 zijn eerste kerk officieel in gebruik. Op deze vroege opname, genomen aan het Oosterdiep, is deze kerk op de achtergrond te zien.

Hier zien we de oude kerk uit 1842 (de kerk werd in 1850 verbouwd) vanaf het Westerdiep. Meestal vond je in de onmiddellijke nabijheid van de kerk een pastorie en een school. Rechts van de kerk zien we de meesterswoning met daarachter de school. De pastorie bevond zich aan het Oosterdiep. Links de oude kosterswoning.

Van veraf is de veertig meter hoge toren van de Gereformeerde Kerk te zien. Aanvankelijk werd in 1910 gekozen voor verlenging van de oude kerk doch door een niet geringe bijdrage van de fam. Bosch werd uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw. Op voordracht van de fam. Bosch werd gekozen voor architect Tjeerd Kuipers. Op 18 mei 1911 werd de kerk officieel ingewijd.

Een oude opname toont ons de "nieuwe kerk' gezien vanaf het Oosterdiep. Links werd de kerk geflankeerd door de pastorie. Deze bestond reeds ten tijde van de ‘oude kerk'. Rechts stond in die tijd een winkel annex logement. Beide panden zijn reeds lang uit het straatbeeld verdwenen.

Een mooie opname toont ons een deel van de binnenzijde van de kerk met op de achtergrond het imposante Walckerorgel. Het orgel werd gebouwd in 1913 door de Duitse orgelbouwer E.F. Walcker uit Ludwigsburg. Het kerkorgel werd geschonken door de fam. Bosch die ook een deel van de bouwkosten van de grote kerk voor zijn rekening nam. Tevens zijn vier van de zes kroonluchters te zien. Deze zijn, evenals kerk en orgelfront, ontworpen door architect Tjeerd Kuipers.

Fier en statig staat hij daar, de Grote Kerk van de Gereformeerde Gemeente in Wildervank. Vroeger verscholen achter woningen en een bedrijfspand, tegenwoordig vol in het zicht vanaf de openbare weg.