Oud Veendam

Veendam op oude ansichtkaarten



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl



oudste kaart 1898

Zoals u zult weten ben ik fervent verzamelaar van alles dat met de historie van Veendam te maken heeft. Ik bezit inmiddels één van de grootste collecties ansichtkaarten van de gemeente Veendam waar ik u reeds diversen heb getoond. Bij ansichtkaarten hebben mensen meestal het idee dat het een voorstelling van een straat of een gebouw in de gemeente is.


groeten uit kaart uit een serie van vier

Echter er zijn ook veel fantasiekaarten die indirect met de gemeente Veendam van doen hebben. Bekend zijn de kaarten met ‘groeten uit....' Dit kan een kaart zijn met afbeeldingen van de gemeente maar het kunnen ook kaarten zijn met een tekening of een afbeelding die voor elke gemeente bruikbaar zijn.


Oudste kaart met meerluik

Bekend zijn ook de kaarten met een luikje. Wanner men deze opent bevind zich hierin een opgevouwen pakketje met diverse afbeeldingen meestal verkleinde afbeeldingen van die ook als ansichtkaart zijn uitgegeven. Zulke kaarten worden leporella's genoemd. De oudste kaarten die van Veendam bekend zijn zijn kaarten met groet uit.


Groeten uit een luxe kaart

Ook feesten en evenementen waren vroeger gelegenheden om ansichtkaarten uit te geven. Fototoestellen waren zeldzaam en slechts voor fotograven en notabelen beschikbaar. Om de ‘gewone' man toch een herinnering van een feest of evenement te geven bestond de mogelijk afbeelding gedrukt als ansichtkaart te kopen. Hieronder een aantal voorbeelden van bijzondere kaarten


Kaart uitgegeven ter gelegenheid vliegdemonstratie in Veendam


Historische optocht ter gelegenheid van 100-jarige bevrijding Fransche overheersing in 1913


Bloemencorso 1905 ter gelegenheid 250-jarig bestaan Veendam


Schoolfeest


Bezoek prins Hendrik aan Veendam


Voorbeeld van leporella


Tentoonstelling miniatuurstad Huizinga


Voorbeeld fantasiekaart