Regio

Plasklas OZG geeft kinderen extra begeleiding



WINSCHOTEN/DELFZIJL - De afdeling Kindergeneeskunde van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft sinds kort een plasklas. De plasklas is bedoeld voor kinderen die op de plaspolikliniek extra begeleiding nodig hebben om droog te worden. Aanmelding voor de plaspolikliniek kan via de huisarts. Kinderen die voor een dagopname naar de plasklas gaan, hebben allemaal overdag plasklachten. Zoals ongewild urineverlies (incontinentie), terugkerende blaasontstekingen of vaak kleine beetjes moeten plassen. In de plasklas leert een kind hoe, wanneer en hoe vaak het moet plassen. Ook wordt gebruik gemaakt van uroflowmetrie. Bij dit onderzoek plast het kind in een speciaal toilet, waarin meetapparatuur zit die de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine registreert en berekent. Hiermee wordt het plaspatroon van het kind vastgelegd. Vervolgens wordt er nog een echo gemaakt om te controleren of de blaas leeg is. Zo ontstaat duidelijkheid over de blaasproblemen.

Per middag worden er zo'n vier kinderen in de plasklas geplaatst. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd in één plasklas te plaatsen.

Extra hulp van Lucy en Casper
Lucy en Casper zijn voor kinderen hét voorbeeld hoe zij met hun plasproblemen omgaan. Beide stripfiguurtjes worden in de plasklas gebruikt om kinderen te begeleiden en te behandelen. De Groninger tekenaar Obbert Nieuwenhuis maakte ze speciaal voor de OZG.

Het team
De afdeling Kindergeneeskunde van de OZG startte eind november 2011 een speciale plaspoli voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar. Een team dat bestaat uit een kinderarts-nefroloog, kinderurotherapeut, kinderbekkenfysiotherapeut en psycholoog. Samen zoeken ze met het kind naar de oorzaak van ongewild urineverlies en bedplassen en ondersteunen hen bij de training om droog te worden en droog te blijven.
Voor meer informatie over de plaspolikliniek, zie http://kindersite.ozg.nl (klik op: de poli/plaspoli).