Regio

Dag van de Regio 2013 geslaagd evenementREGIO - Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2013 is voor het tiende achtereenvolgende jaar de Dag van de Regio gehouden. Ruim zestig verschillende deelnemers in Nederland en Duitsland hebben er voor gezorgd dat het ook dit jaar weer een groot succes was. Er waren weer duizenden mensen op pad om een Dag van de Regio activiteit te bezoeken.

Het weekend begon op vrijdag 4 oktober met een feestelijke opening bij Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde. Zaterdag 5 en zondag 6 oktober boden volop mogelijkheden voor een verrassende ontdekkingstocht door Groningen, Zuidoost Drenthe en de Duitse grensregio's. Een bezoek aan een zelfkazende boer in het kader van het thema ‘boerengoed' of een workshop Tjembé op het Hoogeland, er was veel mogelijk.

Dit jaar vond de eerste grensoverschrijdende Dag van de Regio plaats. Een uniek evenement dat nieuwe perspectieven opent voor toeristisch-recreatieve en culturele ontwikkelingen en samenwerking. Op zondag 6 oktober kwam ook nog een groep van veertig Duitse Tag der Regionen-deelnemers naar de Dag van de Regio. Zij hebben die dag een aantal activiteiten bezocht, waaronder Boerderijwinkel Molema, Zuivelboerderij Den Hartogh en activiteiten in Den Andel.

Dit was een tegenbezoek voor het bezoek van Nederlandse Dag van de Regio-deelnemers op 21 en 22 september aan de Duitse Tag der Regionen in Norden. Zij bezochten daar een markt met o.a. streekproducten, cadeauartikelen en live muziek.

Dit (samenwerkings)project is onder andere mogelijk dankzij een INTEREG IVa-subsidie van de EDR, een subsidie van de Provincie Groningen en de gemeenten Haren, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Bellingwedde, Emmen, Oldambt en Vlagtwedde. Daarnaast is er een hechte samenwerking tussen Stichting Dag van de Regio en de Regional Bewegung, die de Duitse Tag der Regionen organiseert.