Regio

Ouders: zorg dat je kind veilig op pad kan gaan!VEILIG - Verkeer en Vervoerberaad Groningen vraagt aandacht voor veiligheid kinderen in het verkeer. Of je ze nu lopend, op de fiets of met de auto naar school of sport laat gaan: ouders, zorg ervoor dat je kind veilig op pad gaat! Via de actie ‘Je kind veilig op pad' willen verkeersveiligheidsorganisaties in de provincie Groningen deze boodschap overbrengen aan de vaak druk bezette ouders. Hiervoor hebben zij de website www.jekindveiligoppad.nl en een bijbehorende Facebookpagina gelanceerd. Daar krijgen ouders allerlei tips over het veilig vervoeren van je kind in de auto, zelfstandig op de fiets gaan, en dergelijke. Vrienden van de Facebookpagina maken kans op een gratis kinderfeestje.

73% van de ouders vervoert zijn kinderen niet goed in de auto. Dat blijkt uit een onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid dat afgelopen maand bekend werd. Daarnaast blijkt dat één op de drie kinderen tegenwoordig met de auto naar school wordt gebracht. Reden voor ouders om hun kind niet te laten fietsen of lopen, is dat de school-thuisroute onveilig zou zijn voor de kinderen, terwijl ongevallencijfers het tegendeel uitwijzen. Door de toenemende drukte rondom de scholen en de bijkomende parkeerproblematiek maken deze ouders het er zelf alleen maar onveiliger op.

Activiteiten kinderopvang en basisscholen
De verkeersveiligheidspartners in Groningen, waaronder de provincie Groningen en de Politie, willen ouders stimuleren om hun kinderen lopend of op de fiets naar school te laten gaan. Ze betrekken daarbij ook scholen en kinderopvangorganisaties. De instellingen krijgen een aanbod gepresenteerd van activiteiten die ze met kinderen en/of hun ouders kunnen doen. Denk aan fietslessen voor kinderen, voorlichtingsavonden voor ouders, Goochem-gordelacties of het verspreiden van folders van VeiligheidNL over kinderzitjes.

Feest!
Om de belangstelling van ouders te wekken voor het thema ‘verkeersveiligheid' is er een Facebookpagina (www.facebook.com/jekindveiligoppad) waar gedurende een maand (bijna dagelijks) tips worden gegeven over kinderen in het verkeer. Mensen die de pagina voor 16 oktober 2013 ‘liken', maken kans op een gratis kinderfeestje op het Verkeerspark in Assen.