Regio

Open Monumentendag in en buiten het provinciehuisGRONINGEN - Op zaterdag 14 en zondag 15 september organiseert de provincie Groningen tijdens de landelijke Open Monumentendag verschillende activiteiten in en buiten het provinciehuis. Het landelijk thema is dit jaar ‘Macht en Pracht'. Op zaterdag
14 september is het provinciehuis aan het Martinikerkhof van 10.00 - 17.00 uur geopend. Beno Hofman treedt er drie keer op als stadhouder Willem IV. Op 14 en 15 september nodigt een aantal leden van Provinciale Staten u uit voor een ontmoeting met hen in een rijksmonument of om deel te nemen aan een wandeltocht of fietstocht rond verschillende rijksmonumenten.

De activiteiten in het provinciehuis zijn:
Voorstellingen 'Macht en pracht ten tijde van Willem IV' in de Statenzaal en de Gedeputeerdenkamer.
Beno Hofman treedt drie keer op als stadhouder Willem IV (1711-1751) in de voorstelling 'Macht en pracht ten tijde van Willem IV'. Hij neemt de bezoekers mee op reis door het provinciehuis naar de tijd van Willem IV, de eerste helft van de 18e eeuw. Hij vertelt in de Statenzaal en de Gedeputeerdenkamer over diens leven, over de machtsstrijd rond zijn persoon, zijn bezoeken aan Groningen en in het bijzonder over 265 jaar geleden. De voorstellingen vinden plaats om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur en duren ongeveer een half uur.
Beno Hofman is onder andere bekend als historisch onderzoeker en publicist. Bezoekers van deze voorstellingen verzamelen zich in de centrale hal van het provinciehuis.

Tentoonstelling
In het Atrium is de tentoonstelling 'Pracht & Macht: Het Groninger provinciehuis aan het
eind van de 17e eeuw.' te bezichtigen. De expositie geeft een beeld van de spectaculaire verbouwingen van de Statenzaal en Gedeputeerdenzaal (GS-kamer) aan het eind van de 17e eeuw.' Het provinciaal bestuur wilde met deze vergaderruimten uitstralen hoeveel macht het had. In de Groninger Archieven zijn bestektekeningen van deze verbouwingen teruggevonden. Zo konden beide ruimten worden gereconstrueerd. De expositie bestaat uit diverse foto's en archiefmateriaal en een driedimensionaal filmpje van de verbouwde Statenzaal. Het boekje 'Pracht & Macht: Het Groninger provinciehuis aan het eind van de 17e eeuw.', geschreven door Freerk.J. Veldman en dr. Hidde Feenstra, is digitaal verkrijgbaar via www.provinciegroningen.nl.

Speurtocht voor kinderen in provinciehuis
Voor de kinderen is er een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd. De vragenformulieren zijn verkrijgbaar bij de tafel in de hal en moeten daar ook weer worden ingeleverd. Na afloop krijgen alle deelnemers een leuke surprise.

De activiteiten buiten het provinciehuis zijn:
Ontmoeting met Statenleden in een rijksmonument of op de fiets met een Statenlid
Op zaterdag 14 en zondag 15 september verbindt een aantal Statenleden zich aan een van de prachtige monumenten die onze provincie rijk is. Op 5 locaties bent u van harte welkom om op de koffie te komen bij een Statenlid of deel te nemen aan een wandeltocht of een fietstocht met Statenleden. Graag gaan zij met u in gesprek over de politiek en de verschillende manieren waarop de provincie zich inzet voor rijksmonumenten.

Zaterdag 14 september
12.00 - 15.00 uur: Op de koffie bij Statenlid Johannes Veerenhuis-Lens (Vrij Mandaat)
in het Klooster in Ter Apel.
Op de koffie bij Statenlid Iety van der Sluis (ChristenUnie) in de Coendersborch in Nuis.

13.00 uur: Op de fiets door Noordlaren (circa 7 km) en een korte wandeling langs 5500 jaar oude sporen met Statenlid en archeoloog Sandra Beckerman (SP). Verzamel- en eindpunt: Bartholomeüskerk, Lageweg 8, Noordlaren. U ziet onder meer: een 5500 jaar oud hunebed, veentjes waarin geofferd werd, middeleeuwse wegen en een heuvel die ‘heilig bergje' en ‘galgenberg' wordt genoemd.

13.00 uur: Op de fiets langs historische monumenten in Zuid- en Noordbroek (circa 12 km) met Statenleden Mario Post (GroenLinks), Truus van Kleef (CDA) en Lian Veenstra (SP). Verzamel- en eindpunt: station Zuidbroek. U start bij het historische spoorwegstation Zuidbroek waar ook het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum is gevestigd. Via de route van de oude spoorlijn fietst u naar de kerk van Noordbroek en Molen de Noordstar. Tijdens de fietstocht bezoekt u de monumenten.

Zondag 15 september
14.00 - 15.00 uur: Op de koffie bij Statenlid Paulien Geerdink (VVD) in de Burcht in Wedde.