Overslaan en naar de inhoud gaan

Harm Cramer uit Oude Pekela Koninklijk onderscheiden

Door op maandag, 1 juli, 2013 - 15:44


OUDE PEKELA - Zondag 30 juni leek het voor de 76 jarige organist Harm Cramer een 'gewone' kerkdienst te worden in Oude Pekela. Het Christelijk gemengd zangkoor Sursum Corda gaf een optreden, wat eigenlijk al speciaal was. Dat de aandacht van de aanwezige media er voor hem zou zijn was voor de heer Cramer, waar een stoel vrij voor was gehouden, een verrassing.

Ook het burgemeestersechtpaar was ter kerke gegaan, en uit handen van burgemeester Meindert Schollema kreeg Harm uit Oude Pekela een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Harm Cramer zette zich sinds 1955 in als vaste organist bij de Gereformeerde Kerk in Oude Pekela. Het was op zijn negentiende, wat erg jong was voor een organist. In december 1982 volgde de benoeming als enige en vaste organist in de Vrije Evangelische Gemeente, eveneens te Oude Pekela. In de 31 jaren zijn de keren dat Harm verzuimde op één hand te tellen. Traditie is dat Cramer elk jaar op Goede Vrijdag ook in een gezamenlijke dienst met de Protestantse gemeente het orgel bespeeld.

Harm Cramer was, samen met zijn broer Cobus, met het nemen van orgellessen hun muzikale loopbaan begonnen bij de heer Veldkamp, toenmalige organist in de Ned. Hervormde Kerk te Oude Pekela. Thuis werd op het op het harmonium en in de kerk op het kerkorgel geoefend. Na deze periode werden er lessen gevolgd bij de heer Venema in Veendam.

Nadat Harm zijn broer in 1955 naar Groningen vertrok was er in de Gereformeerde Kerk een plaats als organist vrijgekomen. En volgde Harm, nu 58 jaar geleden, zijn benoeming als vaste organist in de Gereformeerde Kerk. Harm had al enkele jaren als hulporganist gefungeerd en was blij met de benoeming.

De benoeming luidde als volgt:

Mijnheer,
De kerkeraad der Gereformeerde Kerk benoemt U bij dezen tot vaste organist en verzoekt U deze benoeming te willen aanvaarden.De diensten dient U als voorheen te regelen met de organist van Maurik en de hulporganist Plieger.


Bij uitvaarten van leden of vrienden van de gemeente is de heer Cramer altijd bereid zijn dagelijks werk neer te leggen om het orgel te bespelen. Voor het bespelen van de muziekstukken tijdens de diensten bereidt de heer Cramer zich thuis voor.

Het opspelden van het lintje, en het uitreiken van de bijhorende versierselen, vond plaats in de Vrije Evangelische Kerk.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum